Από τότε που ο συντηρητικός πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ προκήρυξε γενικές εκλογές τον Μάιο, υπάρχει ένα κύριο αφήγημα – ότι το αντίπαλο Εργατικό Κόμμα θα κέρδιζε την ψηφοφορία με συντριπτική διαφορά.
Ενώ οι δημοσκοπήσεις των ψηφοφόρων μπορεί να διέφεραν ως προς την κλίμακα και τη μεθοδολογία, τα αποτελέσματα έδειχναν προς μία κατεύθυνση, δείχνοντας ότι το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα έχει προβάδισμα περίπου 20 μονάδων έναντι των Συντηρητικών. Οι Εργατικοί είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσουν περίπου το 40% των ψήφων, ενώ περίπου το 20% της υποστήριξης προβλέπεται να πάει στους Συντηρητικούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης δημοσκοπήσεων του Sky News.
Η Reform UK, της οποίας ηγείται ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ, φαίνεται να συγκεντρώνει το 16% των ψήφων, αφού κατατρώει την υποστήριξη των Τόρις, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν περίπου 11% και οι Πράσινοι 6%. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας προβλέπεται να κερδίσει το 2,9% των ψήφων.
Οι υποψήφιοι των Εργατικών και ο ηγέτης τους Κιρ Στάρμερ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το επίπεδο υποστήριξης που απολαμβάνει το κόμμα, φοβούμενοι τον εφησυχασμό των ψηφοφόρων και την εμφάνιση ότι «το έχουν στο τσεπάκι» – μια στάση που θα μπορούσε να προκαλέσει απάθεια των ψηφοφόρων και χαμηλότερη προσέλευση υποστηρικτών στις κάλπες, ή αντιδράσεις από τμήματα του εκλογικού σώματος που πρόσκεινται στους Συντηρητικούς.
«Το Εργατικό Κόμμα θέλει να είναι σε θέση να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι απολύτως κεντρικό να πάνε να ψηφίσουν, διότι διαφορετικά οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν, και οι Συντηρητικοί επιθυμούν απεγνωσμένα να πιστέψουν οι άνθρωποι ότι έχουν ακόμη μια ευκαιρία, και επομένως αξίζει να πάνε να ψηφίσουν», δήλωσε στο CNBC ο κορυφαίος ειδικός δημοσκοπήσεων της Βρετανίας Τζον Κέρτις.
Στο παρελθόν έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των βρετανικών δημοσκοπήσεων για τους ψηφοφόρους, με προηγούμενες προβλέψεις που υπερεκτιμούσαν ή υποεκτιμούσαν την υποστήριξη για διάφορα πολιτικά κόμματα. Τα σφάλματα συχνά οφείλονταν σε ανεπαρκή δειγματοληψία ή σε παράγοντες που είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν, όπως το ότι οι ψηφοφόροι ήταν “ντροπαλοί” όταν ερωτήθηκαν για το κόμμα που σκόπευαν να υποστηρίξουν.
Φέτος, ωστόσο, οι ειδικοί τείνουν να συμφωνούν ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τέτοια μεταστροφή προς τους Εργατικούς που, ακόμη και αν η κλίμακα της υποστήριξης ήταν λανθασμένη, το συνολικό αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο: μια πειστική νίκη για το κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Η στάση μου είναι [ότι] μια δημοσκόπηση πρέπει να λαμβάνεται αλλά όχι να εισπνέεται», δήλωσε ειρωνικά ο Κέρτις. «Το θέμα είναι ότι δεν θα πρέπει να τις κοιτάτε για να σας παρέχουν ακριβή ακρίβεια, αλλά να σας δίνουν μια λογική ένδειξη της κατεύθυνσης του ταξιδιού».
«Απλώς συμβαίνει ότι επειδή πρόκειται για εκλογές στις οποίες προφανώς το ένα κόμμα προηγείται τόσο πολύ, όπως [ήταν] το 1997, οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι αρκετά έξω – αλλά κανείς δεν θα το προσέξει», σημείωσε, αναφερόμενος στη χρονιά κατά την οποία το Εργατικό Κόμμα κέρδισε με σαρωτική νίκη επί των Συντηρητικών, τερματίζοντας την τότε 18ετή κυριαρχία του τελευταίου κόμματος.
Το μήνυμα των Εργατικών στους ψηφοφόρους
Το ίδιο το Εργατικό Κόμμα είναι κατανοητό ότι θέλει να υποβαθμίσει τις δημοσκοπήσεις, με έναν εκπρόσωπο να λέει στο CNBC ότι το κόμμα δεν σχολιάζει τις προβλέψεις, «καθώς αυτές ποικίλλουν και αυξομειώνονται».
«Αντίθετα, εργαζόμαστε σκληρά για να μεταφέρουμε το μήνυμά μας για αλλαγή στους ψηφοφόρους πριν από τη μόνη δημοσκόπηση που έχει σημασία, στις 4 Ιουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Τη Δευτέρα, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Πέμπτη.
«Ο αγώνας για την αλλαγή είναι για εσάς, αλλά η αλλαγή θα γίνει μόνο αν την ψηφίσετε. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουμε σε κάθε κατώφλι αυτές τις τελευταίες ώρες και ημέρες μέχρι τις 10 το βράδυ της Πέμπτης».
«Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, κάθε ψήφος πρέπει να κερδηθεί. Οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν το μέλλον, πρέπει να βγούμε εκεί έξω», είπε στους υποστηρικτές της εκστρατείας του στο Χίτσιν.
Ο πρώην διευθυντής εκστρατείας και επικοινωνίας των Εργατικών, Άλαστερ Κάμπελ, ένας από τους επικεφαλής στρατηγικούς αναλυτές πίσω από το rebranding του κόμματος τη δεκαετία του 1990 ως “Νέοι Εργατικοί” ενόψει της μνημειώδους εκλογικής νίκης του το 1997, δήλωσε στο CNBC ότι αμφιβάλλει για τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις των ψηφοφόρων.
«Ανησυχώ πραγματικά για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τώρα αυτές οι προεκλογικές συζητήσεις, σχεδόν τα πάντα στη συζήτηση αυτή τη στιγμή αφορούν αυτές τις δημοσκοπήσεις», δήλωσε στο CNBC πριν από δύο εβδομάδες.
«Εκτός από μερικές επιστολικές ψήφους, κανείς δεν έχει ψηφίσει ακόμα. Και απλά δεν πιστεύω ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι οι Συντηρητικοί θα εξαλειφθούν ουσιαστικά, απλά δεν το πιστεύω», είπε.
«Απλώς πιστεύω ότι κάτι πάει πολύ, πολύ στραβά με αυτές τις δημοσκοπήσεις, μπορεί να κάνω εντελώς λάθος, και είναι αλήθεια ότι οι Εργατικοί προηγούνται σταθερά. Αλλά εύχομαι απλώς, στις προεκλογικές μας περιόδους, να μιλούσαμε λιγότερο για τις δημοσκοπήσεις και περισσότερο για το τι λένε τα κόμματα».
Ο Κάμπελ αμφισβητεί τις δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο – «Απόλυτη ανοησία»
Ο ειδικός σε θέματα δημοσκοπήσεων Ματ Μπιτς, διευθυντής του Κέντρου Βρετανικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Χαλ, δήλωσε ότι η θέση του Κάμπελ είχε σχεδιαστεί για να πείσει τους ψηφοφόρους που είναι προσηλωμένοι στους Εργατικούς να ψηφίσουν.
«Θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα αποκτήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά [την προεκλογική περίοδο του] 1992 με το φαινόμενο των “ντροπαλών Συντηρητικών», όταν οι δημοσκοπήσεις έλεγαν ότι οι Εργατικοί θα κέρδιζαν και δεν το έκαναν …. [Αλλά] στην πραγματικότητα δεν ανησυχούν πραγματικά γι’ αυτό. Αυτό που θέλουν είναι να έχουν ένα τσουνάμι κατολίσθησης όπως το 1997», δήλωσε ο Μπιτς στο CNBC.
Και πρόσθεσε: «Έτσι, αν συνεχίσετε να χτυπάτε αυτό το τύμπανο [ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι σωστές], θα πείτε στους ψηφοφόρους που είναι προσηλωμένοι στους Εργατικούς, “παρακαλώ πηγαίνετε να ψηφίσετε”. Αλλά δεν είναι ότι ‘στην πραγματικότητα φοβόμαστε ότι δεν θα κερδίσουμε, θα κερδίσουμε άνετα. Θέλουμε όμως μια πλειοψηφία που θα μας επιτρέψει να προωθήσουμε την ατζέντα μας και θέλουμε αυτή η νίκη να σημαίνει ότι θα είμαστε εκεί για δύο θητείες».
Διαβάστε ακόμη
Tα 10 πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο προς πώληση για το 2024
Ξενοδοχεία: Κάθε μέρα στον πλανήτη πετιούνται πάνω από 5 εκατ. σαπούνια – Η ανακύκλωση δίνει τη λύση
Morgan Stanley: Πώς θα κινηθούν οι αποδόσεις ομολόγων – Τι «βλέπουν» για εκλογή Τραμπ (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ