Στα μέσα Ιουνίου έλαβαν το πακέτο ψηφοδελτίου όσοι Βρετανοί πολίτες επέλεξαν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Μάλιστα, ακόμα νωρίτερα από αυτό υπήρχε και ένα ενημερωτικό έντυπο, το οποίο ανέφερε ποια θα ήταν τα επόμενα βήματα. Κάτω δεξιά στο φυλλάδιο έγραφε: «Αν δεν έχετε λάβει μέχρι την Παρασκευή 28 Ιουνίου την επιστολική σας ψήφο, τηλεφωνήστε στο (τηλέφωνο που αναγράφεται)».

Αυτό λοιπόν φαίνεται πως έκαναν χιλιάδες ψηφοφόροι κυρίως σε εκλογικές περιφέρειες της Νότιας Αγγλίας και της Σκωτίας, οι οποίοι δεν έλαβαν ποτέ τα δικά τους πακέτα ψηφοδελτίων. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, τουλάχιστον 90 από τις 650 εκλογικές περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναφέρει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις παραλαβής και, αναπόφευκτα, παράδοσης ψηφοδελτίων μέσω ταχυδρομείου.

Τα Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία (Royal Mail) επιμένουν σήμερα ότι «δεν υπάρχουν καθυστερήσεις των επιστολικών ψηφοδελτίων», προσθέτοντας ότι «όπου έχουν εκφραστεί ανησυχίες, έχουμε κάνει την απαραίτητη έρευνα και επιβεβαιώσαμε ότι τα πακέτα με τα ψηφοδέλτια παραδίδονται αμέσως μόλις φτάσουν στο δίκτυό μας».

Η Εκλογική Επιτροπή (Electoral Commission) από την άλλη, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν «πιέσεις» στη διαδικασία και ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες επιστολικές ψήφοι παραδόθηκαν μόλις μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο λόγος των καθυστερήσεων και οι αντιδράσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι καθυστερήσεις προκύπτουν λόγω του μικρού διαστήματος που έχουν τα δημοτικά συμβούλια ώστε να εξετάσουν τις αιτήσεις για επιστολική ψήφο -να αναφερθεί ότι οι ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα μέχρι τις 19 Ιουνίου να υποβάλουν την αίτησή τους- το πρόβλημα της Royal Mail με τις παραδόσεις, αλλά ακόμα και προβλήματα με τους εκτυπωτές που τυπώνουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Επιπρόσθετο πρόβλημα όμως αναδεικνύεται και ο αριθμός των ψηφοφόρων που επιλέγουν την ψήφο μέσω ταχυδρομείου. Υπολογίζεται πως περίπου 10 εκατομμύρια Βρετανοί έχουν επιλέξει φέτος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου, το οποίο μεταφράζεται στο 20% με 25% του εκλογικού σώματος της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου μπήκε σε εφαρμογή στη χώρα από το 2001, ενώ η αύξηση των ανθρώπων που την επιλέγουν δημιουργεί πίεση σε μια «ήδη πολύπλοκη», όπως αναφέρεται, διαδικασία.

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW