Με ανακούφιση υποδέχτηκαν οι κάτοικοι του Γκόνταλμινγκ, ενός προπυργίου των Συντηρητικών στο νότιο Λονδίνο, την ανακοίνωση της παραίτησης της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία της Βρετανίας.
«Υπέροχα!», αναφώνησε ο Κεν Κάλι, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας 62 ετών, όταν έμαθε την είδηση στην καταπράσινη κοινότητα που βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του υπουργού Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ. «Προκάλεσε χαμό, το απόλυτο χάος και δεν είχε τη στήριξη του υπόλοιπου κόμματος», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το χάος των τελευταίων εβδομάδων, η ανακοίνωση και κατόπιν η ανάκληση του σχεδίου μαζικών φοροαπαλλαγών που προκάλεσε πανικό στις αγορές, ήταν πηγή ανησυχίας για τον Κάλι. Θα προτιμούσε για πρωθυπουργό τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές από τη Λιζ Τρας. «Ανησυχώ, όπως και όλος ο κόσμος στη χώρα», είπε, πιστεύοντας ότι τώρα «θα ξεκινήσει αναταραχή, η αντιπολίτευση θα στριγκλίζει για εκλογές».
Ο Κάλι φοβάται ότι, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, είναι πλέον πολύ αργά για να αναστρέψουν οι Συντηρητικοί την κατάσταση και να κερδίσουν τις εκλογές. «Το κακό έγινε, αυτό είναι βέβαιο. Τώρα, θα εξαρτηθεί από το ποιος θα αναλάβει την εξουσία», είπε, επιμένοντας ότι ο Ρίσι Σούνακ «θα έκανε καλύτερη δουλειά».
Το πολιτικό χάος προκάλεσε δυσφορία και στη Σάλι Σέρφιλντ. «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι καλύτερα να φύγει η Τρας. Χρειάζονται εκλογές», είπε, εκτιμώντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στη χώρα».
Η Κάρμεν Χάρβεϊ – Μπράουνι, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και ψηφοφόρος του Συντηρητικού κόμματος, είπε ότι έπρεπε να φύγει η Λιζ Τρας. Κατά την άποψή της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Μπόρις Τζόνσον «δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Ο Τζέρεμι Χαντ θα μπορούσε να αναλάβει στη θέση της, όμως στο σημερινό πλαίσιο η ηγεσία του κόμματος μπορεί να γίνει «ηλεκτρική καρέκλα».
Η Παμ Ντίπροουζ, που όπως είπε ψήφιζε ανέκαθεν τους Συντηρητικούς, πιστεύει ότι ευθύνονται τα μέλη του κόμματος για την πανωλεθρία. «Δικό τους το λάθος, εκείνοι την εξέλεξαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Και είναι κατηγορηματική: «Φέρτε πίσω τον Μπόρις».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Daily Telegraph, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, επιστρέφει το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο. Οι Times είχαν αναφέρει νωρίτερα πως ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραθέριζε στην Καραϊβική, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για τη διαδοχή της Λιζ Τρας, που παραιτήθηκε σήμερα από τον πρωθυπουργικό θώκο.
Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας
Μετά τη σημερινή παραίτησή της από την πρωθυπουργία, 44 ημέρες μετά την έναρξη της θητείας της, η Λιζ Τρας καθίσταται η πρωθυπουργός με την πλέον βραχύβια θητεία στην ιστορία της Βρετανίας. Ακολουθούν οι ηγέτες της χώρας που, όπως αναφέρει το Reuters, δεν κατάφεραν να διατελέσουν πρωθυπουργοί πάνω από ένα έτος:
Τζορτζ Κάνινγκ – 118 ημέρες
Η θητεία του πολιτικού των Τόρις έληξε πρόωρα λόγω του θανάτου του, σε ηλικία 57 ετών, πιθανόν από πνευμονία ή φυματίωση, στις 8 Αυγούστου 1827.
Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον – 143 ημέρες
Ο Viscount Goderich, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Φρέντερικ Τζον Ρόμπινσον, διαδέχθηκε τον Κάνινγκ, αλλά πάλεψε να συγκρατήσει έναν ταραχώδη συνασπισμό και, με την εμπιστοσύνη του βασιλιά σε αυτόν να εξασθενεί, παραιτήθηκε τον Ιανουάριο 1828 στον πέμπτο μήνα της θητείας του.
Άντριου Μπόναρ Λο – 209 ημέρες
Ο Λο αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Μάιο 1923, καθώς ο καρκίνος του λάρυγγα από τον οποίο έπασχε βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο και τον δυσκόλευε στις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο. Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός πέθανε λιγότερο από έξι μήνες μετά.
Ο Κόμης του Ντέβονσαϊρ – 225 ημέρες
Ο Ουίλιαμ Κάβεντις, 4ος δούκας του Ντέβονσαϊρ, θεωρήθηκε de facto πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής κυβέρνησης και παραιτήθηκε τον Ιούνιο 1757.
Ο Κόμης του Σέλμπουρν – 265 ημέρες
Ο γεννημένος στο Δουβλίνο Ουίλιαμ Πέτι, 2ος κόμης του Σέλμπουρν, ήταν στην εξουσία όταν υπογράφηκε η Συνθήκη των Παρισίων, με την οποία τερματίστηκε ο Αμερικανικός Πόλεμος Ανεξαρτησίας. Παραιτήθηκε τον Μάρτιο 1783, πιεσμένος από την αντιπολίτευση και έπειτα από διαμάχη με τους συναδέλφους του για τις μεταρρυθμίσεις.
Ο κόμης του Μπιουτ – 317 ημέρες
Ο Τζον Στιούαρτ, 3ος κόμης του Μπιουτ, ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός από τη Σκωτία μετά τις Πράξεις της Ένωσης το 1707. Ήταν δάσκαλος του πρίγκιπα Τζορτζ, αργότερα Γεωργίου Γ’, και ανελίχθηκε χάρη στις σχέσεις του με τα Ανάκτορα. Ωστόσο, έπεσε σε δυσμένεια ιδιαίτερα έπειτα από έναν αντιδημοφιλή φόρο για τον μηλίτη και παραιτήθηκε τον Απρίλιο 1763.
Διαβάστε ακόμη
«Όχι» Σταϊκούρα για πλειστηριασμούς από servicers – Βολές προς τους χρηματοδοτικούς φορείς
Ισπανία: Συμφωνία με Γαλλία και Πορτογαλία για αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο και υδρογόνο
Ομόλογα: Ανοδικά οι αποδόσεις ενόψει της αύξησης των επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed