Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στην Βρετανία όπου και καταγράφεται ντόμινο κηρύξεων πτώχευσης από εταιρείες παροχής φυσικού αερίου. Οι δύο τελευταίες, η Avro Energy και η Green, ανέβασαν τον αριθμό σε έξι συνολικά εταιρείες που «κατέβασαν ρολά» αυξάνοντας την πίεση τόσο γιοα τους κατανατωλές όσο και γαι την κυβέρνηση.
Πλέον 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές βρίσκονται προς αναζήτηση νέου – και πιθανότατα ακριβότερου – παρόχου, καθώς κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενέργειας δεν μπορούν να επιβιώσουν στο ράλι των τιμών στο φυσικό αέριο. Το κόστος χονδρικής αγοράς έχει τετραπλασιαστεί, κάτι που όμως δεν μπορούν να μετακυλήσουν στους πελάτες τους, που προστατεύονται από το ανώτατο όριο τιμής.
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από φορείς της αγοράς, καθώς συνειδητά έχει αφήσει τις πιο αδύναμες εταιρείες ενέργειας αβοήθητες, ενώ φαίνεται πως η βασική στρατηγική της είναι να «τζογάρει» στο ότι οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας θα απορροφήσουν όλους τους πελάτες και θα αντέξουν την κρίση. Ο υπουργός Επιχειρήσεων και Ενέργειας, Κούασι Κουαρτένγκ, έχει αναγνωρίσει ότι θα κλείσουν και άλλες εταιρείες πριν το τέλος του χρόνου, ενώ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Ρυθμιστική Αρχή της αγοράς Αερίου και Ηλεκτρισμού (Ofgem), ώστε να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην αγορά.
Η Ofgem προσπαθεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί από τον Οκτώβριο κιόλας θα δουν αύξηση στους λογαριασμούς τους, της τάξης του 12%, μια από τις υψηλότερες που έχουν ποτέ καταγραφεί, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη.
Πως ξέσπασε η ενεργειακή κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Το πρόβλημα έχει γίνει μείζονος σημασίας για την χώρα: Το 85% των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ ακόμα και ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται μέσω καύσης φυσικού αερίου, καθιστώντας έτσι τη χώρα απόλυτα εξαρτημένη. Επομένως, η αύξηση των τιμών το τελευταίο διάστημα δημιούργησε μια τεράστια πίεση.
Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle