search icon

Ευρώπη

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζει τη διαδοχή του, ενώ οι Τόρις του ζητούν να φύγει «εδώ και τώρα»

Ανεπιθύμητος για τους Συντηρητικούς ο Τζόνσον καθώς συνεχίζεται η κόντρα «Τόρις Vs Μπόρις»

Πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι εκκλήσεις και πρωτίστως τα «τελεσίγραφα» προς τον απερχόμενο Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον από στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, ζητώντας του να παραιτηθεί «εδώ και τώρα» ως αντίδραση στο χθεσινό διάγγελμά του, μέσω του οποίου γνωστοποίησε μεν την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο στο μέλλον, αλλά με τους δικούς του όρους.

Η κατά γενική ομολογία αλλοπρόσαλλη πολιτικά συμπεριφορά του, σε συνδυασμό με την παράβαση των υγειονομικών κανόνων της πανδημίας, είχαν συμβάλλει από νωρίς στην απώλεια της νομιμοποίησης του Μπόρις Τζόνσον στους κόλπους της Συντηρητικής παράταξης, απώλεια, ωστόσο, που επισφραγίστηκε δραματικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πυροδοτώντας μια πρωτοφανή περίοδο αστάθειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αφορμή για να παραδοθεί η Γηραιά Αλβιώνα στις πολιτικές φλόγες αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν πλήρως ενήμερος για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες βάρυναν το βουλευτή, Κρις Πίντσερ, όταν τον διόρισε σε κυβερνητικό πόστο, είδηση που έδωσε τη χαριστική βολή σε μια κατά τα άλλα ισχνή και «αιρετική» Πρωθυπουργική θητεία, όπως αυτή του Μπόρις Τζόνσον.

Ο ίδιος έμοιαζε εμφανώς θλιμμένος, καθώς «αφήνω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο» όπως είπε χθες ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο οποίος με το διάγγελμά του προανήγγειλε την εκκίνηση των διαδικασιών για την αντικατάστασή του και στη Βουλή και στο Συντηρητικό κόμμα, παραμένοντας στο ενδιάμεσο – δηλαδή μέχρι το φθινόπωρο- στη θέση του. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να ανακοινώσει το σχετικό χρονοδιάγραμμα την επόμενη εβδομάδα, επιμένοντας σε κάθε περίπτωση στην παραμονή του στα καθήκοντά του ακόμη και για ένα δίμηνο, δηλαδή μέχρι την ετήσια διάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η παραίτηση υπό προϋποθέσεις, ωστόσο, έτσι όπως την επιμελήθηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός για τον εαυτό του σχεδιάζοντας παράλληλα το πολιτικό του μέλλον, κόντεψε να ανατινάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, καθώς τόσο οι ομοϊδεάτες του, όσο και οι πολιτικοί του αντίπαλοι θεωρούν ως επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα την παραμονή του στο τιμόνι της χώρας, έστω και για μία μέρα ακόμα.

Οι εναλλακτικές λύσεις

«Εκλέχθηκα με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία από το 1987 και το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων από το 1979. Είμαι περήφανος για όσα έκανα», ανταπάντησε στις αιτιάσεις των αντιπάλων του ο Μπόρις Τζόνσον, αφού έκανε ειδική αναφορά στη διαχείριση για λογαριασμό της χώρας του των νέων, παγκόσμιων προκλήσεων, δηλαδή: του Brexit, της πανδημίας, της εμβολιαστικής εκστρατείας και τελευταία του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά την προσπάθειά του, ωστόσο, να φιλοτεχνήσει ένα υπεύθυνο προφίλ ως προς τη διακυβέρνησή του, το Συντηρητικό κόμμα έχει υπερβεί το σημείο βρασμού, αφού περίπου 60 στελέχη της κυβέρνησης και το 1/3 των βουλευτών του κόμματος παραιτήθηκαν για να του ασκήσουν πολιτική πίεση να ανοίξει το δρόμο της διαδοχής του, φαντάζοντας στα μάτια τους ανεπιθύμητος.

Την ίδια ώρα, οι δελφίνοι παίρνουν σιγά σιγά θέση στην κούρσα της διεκδίκησης της Προεδρίας του κόμματος, αφού οι εταιρίες στοιχημάτων -τιμώντας τη βρετανική παράδοση- έχουν ξεχωρίζει ήδη 11 δυνητικούς διαδόχους και ποντάρουν πάνω στα επικρατέστερα ονόματα, όπως του Μπεν Γουάλας ή της Πένυ Μορντάντ.

Μολονότι ο Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να αναπληρώσει τα κενά από τις μαζικές παραιτήσεις, προχωρώντας σε ανασχηματισμό, εντούτοις η επικοινωνιακή του στρατηγική δεν φαίνεται ικανή να αναχαιτίσει την εσωκομματική καταιγίδα, η οποία έχει ήδη ξεσπάσει, με τους Συντηρητικούς να εξετάζουν εναλλακτικές διαδρομές, σε περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον επιμείνει στο δικό του χρονοδιάγραμμα διαδοχής.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version