search icon

Ευρώπη

Βρετανία: Με την Ιαπωνία η πρώτη μετά το Brexit συμφωνία

Η Βρετανία ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία συνήφθη επί της αρχής, σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία θα είναι αδασμολόγητες

Η Βρετανία πέτυχε την πρώτη της μετά το Brexit εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία κάνοντας λόγο για μια «ιστορική στιγμή» την ώρα που προσπαθεί να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους στενότερους εμπορικούς της εταιρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία συνήφθη επί της αρχής, σημαίνει ότι το 99% των εξαγωγών της στην Ιαπωνία θα είναι αδασμολόγητες.

Οι ψηφιακές ρυθμίσεις και οι προβλέψεις αναφορικά με δεδομένα στη συμφωνία ξεπερνούν «κατά πολύ» αυτές που περιλαμβάνονται στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, βοηθώντας τις βρετανικές εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με τη Βρετανία. Οι εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και οι παραγωγοί τροφίμων, μεταξύ άλλων, θα επωφεληθούν από τη συμφωνία που αποτελεί «σημαντικό βήμα» προς την ένταξη της Βρετανίας στη Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού (CPTPP).

Ιαπωνικές εταιρίες με μεγάλες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Nissan και η Hitachi, θα ευνοηθούν από τους μειωμένους δασμούς σε εξαρτήματα που προέρχονται από την Ιαπωνία καθώς και από τον εναρμονισμό των ρυθμιστικών διαδικασιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εμπορίου.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι το Brexit δίνει στη Βρετανία τη δυνατότητα να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες είναι απίθανο να αντικαταστήσουν τις εξαγωγές που χάνονται από το διαζύγιο με την ΕΕ, στην περίπτωση που δεν συναφθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ ζήτησε από τη Βρετανία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της περί παραβίασης της συμφωνίας διαζυγίου, αλλά η κυβέρνηση του Τζόνσον αρνήθηκε, οδηγώντας πιθανόν σε ναυάγιο τέσσερα χρόνια συνομιλιών για το Brexit.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε χθες ότι η Βρετανία δεν θα συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ εάν το Λονδίνο κάνει κάτι που θα υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Exit mobile version