Στη δήλωση ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά προχώρησε σήμερα εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Λιζ Τρας, μετά την υποχώρηση της στερλίνας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου και ενώ τα βρετανικά ομόλογα επλήγησαν από τις ανησυχίες για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
«Ο υπουργός Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχολιάζει τις κινήσεις στην αγορά και το ίδιο ισχύει για την πρωθυπουργό», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές στα μέτρα που παρουσιάστηκαν στον λεγόμενο ‘μίνι προϋπολογισμό’ από τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ, την Παρασκευή.
Η λίρα κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, ενώ οι επενδυτές σφυροκόπησαν τα βρετανικά assets λόγω του δημοσιονομικού πλάνου της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ακούστηκαν φωνές που καλούσαν την Τράπεζα της Αγγλίας να αναλάβει δράση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο Κουάρτενγκ απέρριψε χθες την ελεύθερη πτώση της λίρας που ξεκίνησε την Παρασκευή, όταν παρουσίασε τον ‘μίνι προϋπολογισμό’, λέγοντας ότι η στρατηγική του πρόκειται να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς. Την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει μια σειρά από φόρους, αλλά δεν διευκρίνισε πώς η συντηρητική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις κινήσεις αυτές.
Σήμερα η λίρα υποχώρησε έως και 5% έναντι του δολαρίου κάποια στιγμή κατά τη διαπραγμάτευση στην Ασία, αγγίζοντας το 1,0327 δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν καθιερώθηκε το δεκαδικό σύστημα για τις υποδιαιρέσεις του νομίσματος.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των 2ετών βρετανικών ομολόγων, που επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για τα επιτόκια και τον κρατικό δανεισμό, αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%. Η απόδοση έχει αυξηθεί σχεδόν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές.
«Ξεκίνησα την καριέρα μου ως οικονομολόγος στην Τράπεζα της Αγγλίας και όπως όλοι οι άλλοι, ανησυχώ τρομερά για ό,τι έχουμε δει, την Παρασκευή με τις αντιδράσεις της αγοράς στον λεγόμενο μίνι προϋπολογισμό του υπουργού Οικονομικών και τις αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε η Ρέιτσελ Ριβς, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για θέματα οικονομικής πολιτικής, στο Times Radio.
«Ασκεί, επίσης, περισσότερες πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας για να αυξήσει τα επιτόκια», πρόσθεσε η ίδια. Αργότερα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική που θα παρέχει τα κεφάλαια για τις δημόσιες υπηρεσίες.
«Γίνεται σαφέστερο μέρα με τη μέρα ότι το Εργατικό είναι το κόμμα της οικονομικής υπευθυνότητας και το κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε η Ριβς. «Είναι ώρα για μια κυβέρνηση που είναι στο πλευρό σας, και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση Εργατικών».
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε σήμερα σύγκληση του Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση, καθώς συνεχίστηκαν οι τριγμοί στις χρηματοοικονομικές αγορές ύστερα από τον μίνι προϋπολογισμό της Παρασκευής.
«Δύσκολο να υπερβάλει κανείς για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον βρετανικό προϋπολογισμό της Παρασκευής», ανέφερε η Στέρτζον σε ανάρτηση στο Twitter. «Ενώ οι πλουσιότεροι λαμβάνουν μειώσεις φόρων, οι απλοί πολίτες -που έχουν ήδη πληγεί από τον αλματώδη πληθωρισμό- πρόκειται να πληγούν από τα αυξανόμενα επιτόκια. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση τώρα».
Διαβάστε ακόμη
Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα 5,9 δισ. ευρώ λόγω ακρίβειας και… ΕΝΦΙΑ
Νέο project με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εμπορικά στην Ερμού (pics)