Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει πυροσβέστες για τη διανομή τροφίμων, την περισυλλογή νεκρών και τη μετακίνηση των ασθενοφόρων καθώς ετοιμάζεται για την κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 22.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η Βρετανικά αρχικά υιοθέτησε μια εντυπωσιακά ήπια προσέγγιση στη χειρότερη υγειονομική κρίση από την επιδημία της γρίπης του 1918, αλλά στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση επιβάλλοντας αυστηρούς ελέγχους ύστερα από προβλέψεις ότι ο κορονοϊός μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ακόμα σε 250.000 ανθρώπους στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή να τεθεί ουσιαστικά σε καραντίνα η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της COVID-19, λέγοντας στους Βρετανούς να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Μέχρι στιγμής, 578 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 11.658. Ο απολογισμός στη Βρετανία είναι ο έβδομος υψηλότερος στον κόσμο, μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, το Ιράν, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, με βάση τους υπολογισμούς του Reuters.
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ των αρμόδιων οργανώσεων και φορέων, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται, ως συνήθως, σε έκτακτες περιπτώσεις αλλά θα εκτελούν επίσης και νέα καθήκοντα.
«Βρισκόμαστε απέναντι σε μια κρίση δημόσιας υγείας που δεν έχει προηγούμενο στις δικές μας γενιές. Η επιδημία του κορονοϊού είναι πλέον μια ανθρωπιστική έκτακτη κατάσταση και οι πυροσβέστες ορθώς θέλουν να βοηθήσουν τις κοινότητές τους», δήλωσε ο Ματ Ρακ, γενικός γραμματέας της ένωσης των πυροσβεστών FBU.
«Πολλοί φοβούνται ότι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών σε αυτή την πανδημία θα είναι συντριπτικές και οι πυροσβέστες, που συχνά διαχειρίζονται τρομερές καταστάσεις και περιστατικά, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στη περισυλλογή των νεκρών».
Βάσει της συμφωνίας, οι πυροσβέστες θα μπορούν να περισυλέγουν τους νεκρούς σε περίπτωση που υπάρξουν μαζικοί θάνατοι, να οδηγούν ασθενοφόρα και να μεταφέρουν τρόφιμα και φάρμακα σε ευπαθείς ομάδες.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιδημία, η Βρετανία έχει ήδη ζητήσει από δεκάδες χιλιάδες γιατρούς και εργαζομένους του κλάδου υγείας που έχουν αποσυρθεί από την ενεργό δράση να επιστρέψουν στη δουλειά, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγγραφεί ως εθελοντές για να βοηθήσουν την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).
Σήμερα, η υπηρεσία ασθενοφόρων της πρωτεύουσας έκανε έκκληση σε πρώην μέλη πληρωμάτων ασθενοφόρων, αλλά και σε προσωπικό του κέντρου ελέγχου, προκειμένου να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ η αστυνομία του Λονδίνου ζήτησε να επιστρέψουν αστυνομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Χειροκρότημα
Χθες βράδυ, άνθρωποι σε όλη τη χώρα βγήκαν στα μπαλκόνια και τα κατώφλια τους για να χειροκροτήσουν τους εργαζομένους στις υπηρεσίες υγείας, και χτυπούσαν δυνατά κατσαρόλες και άλλα σκεύη και για να εκφράσουν τη στήριξή τους σε αυτούς που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας.
Η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική ότι δεν ενήργησε αρκετά γρήγορα για να προσφέρει προστατευτικό εξοπλισμό στο υγειονομικό προσωπικό που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει χιλιάδες αναπνευστήρες για όσους αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα λόγω του ιού.
Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι έχασε την ευκαιρία να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια εξοπλισμού, λόγω ενός μπερδέματος στα email.
«Υπήρξε ένα θέμα σε ό,τι αφορά την επικοινωνία και η διαδικασία προκήρυξης για τα προγράμματα αυτά είχε ήδη ξεκινήσει», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ