Ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων θεωρείται η Βρετανία. Όσο όμως και να προσελκύει ξένους τουρίστες, οι ντόπιοι τον αντιμετωπίζουν ως αυτό ακριβώς που είναι, δηλαδή ένας ακριβός και κοστοβόρος προορισμός.
Κάθε χρόνος μοιάζει και δυσκολότερος για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας, με τις περισσότερες έρευνες να αποδεικνύουν ότι οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής. Σύμφωνα με την έρευνα της Nielsen IQ, ακόμα και τα βρετανικά σουπερμάρκετ έχουν μειωμένες γενικές πωλήσεις παρότι τα εορταστικά τραπέζια στο σπίτι θεωρούνται σχεδόν μονόδρομος για πολλούς, καθώς οι περισσότεροι αποφεύγουν τις εξόδους σε εστιατόρια.
Κι όμως, η μείωση βρίσκεται στο 7% σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο κάτι που αποδεικνύει την χαμηλή εμπορική κίνηση στους βρετανικούς δρόμους ακόμα και λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, σε αυτή την εικόνα, τα παραδοσιακά βρετανικά σουπερμάρκετ χάνουν την πρωτοκαθεδρία στην πίτα των πωλήσεων, με τα ‘φτηνά’ καταστήματα του Lidl και του Aldi να αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 17,3% και 14,3% αντίστοιχα, σε αντίθεση με τον ηγέτη της αγοράς Tesco που είδε αύξηση των πωλήσεων κατά μόλις 7,8%.
Απαισιόδοξοι και για την οικονομία των επόμενων μηνών οι Βρετανοί
Το τελευταίο διάστημα, είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν σε απαισιόδοξα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, έρευνα του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου και στην οποία συμμετείχαν 1.104 Βρετανοί, δείχνει ότι το 52% θα ξοδέψει λιγότερα αυτά τα Χριστούγεννα και μόλις το 3% από τους καταναλωτές σκέφτεται να διαθέσει περισσότερα από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές.
Παρόμοια έρευνα της εταιρείας IPSOS αναδεικνύει τον πεσιμισμό που επικρατεί για την γενικότερη οικονομία της χώρας. Συγκεκριμένα, το 55% των Βρετανών περιμένει η οικονομία να χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες με τον προβληματισμό να αναδεικνύεται μεγαλύτερος ακόμα και από εκείνον τα Χριστούγεννα της πανδημίας. Μάλιστα, οι περισσότεροι περιμένουν να χειροτερέψουν βασικοί τομείς λειτουργίας της χώρας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), η δημιουργία νέων ευκαιριών για τους νέους ή ακόμα και η ποιότητα της εκπαίδευσης.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle