Οι μισθοί στη Μεγάλη Βρετανία αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αλλά οι Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με το τέρας της ακρίβειας.
Σύμφωνα με το BBC, oι τακτικές αποδοχές, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τα μπόνους, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 6,4% μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πρόκειται για την ταχύτερη αύξηση από το 2001, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας. Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς και την πορεία τον πληθωρισμό στη χώρα, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 2,6%. Το κόστος ζωής αυξάνεται επί του παρόντος με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών, κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί, τη ώρα που πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται σήμερα στο 10,7%. «Η πραγματική αξία των αποδοχών των ανθρώπων συνεχίζει να μειώνεται, με τις τιμές να εξακολουθούν να αυξάνονται ταχύτερα από τις αυξήσεις», δήλωσε ο Ντάρεν Μόργκαν της ΟNS. Το χάσμα μεταξύ της αύξησης των μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα παραμένει επίσης κοντά σε υψηλό ρεκόρ, με αύξηση των μισθών του ιδιωτικού τομέα κατά 7,2%, υπερδιπλάσια από την αύξηση 3,3% στον δημόσιο τομέα.
Με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, η αύξηση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα τρέχει με τον μεγαλύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. Το χάσμα μεταξύ κόστους διαβίωσης και μισθών οδήγησε χιλιάδες εργαζόμενους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Συνολικά, χάθηκαν 467.000 εργάσιμες ημέρες λόγω απεργιών τον Νοέμβριο του 2022 – ο υψηλότερος αριθμός εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.
Παρά τους φόβους ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει στάσιμη, το ποσοστό απασχόλησης παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε οριακά. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει δεσμευτεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον πληθωρισμό φέτος, κάτι που πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι θα συμβεί καθώς το κόστος της ενέργειας πέφτει. Ο ΥΠΟΙΚ Τζέρεμι Χαντ είπε ότι η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει «ανθεκτική». «Ο μοναδικός καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε τους μισθούς των ανθρώπων να αυξηθούν περισσότερο είναι να τηρήσουμε το σχέδιό μας για μείωση του πληθωρισμού στο μισό φέτος. «Δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα που ενέχει τον κίνδυνο να ενσωματώσουμε μόνιμα υψηλές τιμές στην οικονομία μας, κάτι που θα παρατείνει τον πόνο για όλους».
Ωστόσο, ο Τζόναθαν Άσγουορθ του Εργατικού Κόμματος, είπε ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση «στερείται εντελώς από ιδέες όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, την ανάπτυξη της οικονομίας και την υποστήριξη των ανθρώπων στην εργασία».
Διαβάστε ακόμη
Υπουργείο Πολιτισμού: Προσλήψεις για 19 νέες θέσεις εργασίας – Οι ειδικότητες
Τράπεζα Πειραιώς: Στις 24 Φεβρουαρίου τα αποτελέσματα έτους 2022