Την προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων από την Ουκρανία στο έδαφός της αποφάσισε η Βουλγαρία, όπως δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, Γιάβορ Γκέσεφ, σε συνέντευξη Τύπου, μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας.
Η Βουλγαρία κατά συνέπεια ακολούθησε την απόφαση άλλων τριών χωρών λόγω των ανησυχιών ότι η αγορά έχει κορεστεί από τις σοδειές των σιτηρών.
«Έχουμε παραγωγή αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων την οποία πιστεύουμε ότι θα δυσκολευτούμε να πουλήσουμε και θα έχουμε απώλειες, εκτός αν λάβουμε μέτρα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, από τις 24 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2023, η Βουλγαρία δεν θα επιτρέπει στο έδαφός της περισσότερα από 20 ουκρανικά προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν:
Σιτάρι, σιτάλευρο, σπόρους ηλιάνθου, καλαμπόκι, μέλι και προϊόντα μέλισσας, γάλα ωμό και σε σκόνη, συμπυκνωμένο γάλα, καρύδια, φουντούκια, πουλερικά, χοιρινό, κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σόργο (ζαχαρόχορτο), φαγόπυρο, άμυλα, ινουλίνη, γλουτένη από σιτάρι, σόγια, λιναρόσπορος, κρασί, ξύδι από κρασί, ελαιοκράμβη και αιθυλική αλκοόλη.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας, Νίκολα Στογιάνοφ, εξήγησε ότι μια πανευρωπαϊκή λύση θα μπορούσε να είναι η βιώσιμη λύση του προβλήματος. «Γνωρίζουμε ότι αυτό που λαμβάνουμε σήμερα είναι ένα ακραίο μέτρο, αλλά εξαναγκαστήκαμε να το κάνουμε γιατί αρκετές χώρες έλαβαν μονομερώς τέτοιου είδους μέτρα τις τελευταίες ημέρες και ο κίνδυνος για τη Βουλγαρία αυξάνεται σοβαρά», σημείωσε ο Στογιάνοφ.
«Εάν δεν σταματήσουμε τις εισαγωγές, το καθετί που πηγαίνει στον διάδρομο για την Πολωνία και την Ουγγαρία θα καταλήξει στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Δηλαδή, εάν δεν σταματήσουμε το ισοδύναμο μέτρο μαζί με τους άλλους ομολόγους επί του παρόντος, αυτό θα μετατοπίσει αποτελεσματικά τους διαδρόμους», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες, Τρίτη.
Η απαγόρευση δεν θα ισχύει για τα προϊόντα που διακομετακομίζονται, δεδομένου ότι μεταφέρονται σε ειδικά αυτοκίνητα και σφραγίζονται στα σύνορα, χωρίς να επιτρέπεται η εκφόρτωση και η επαναφόρτωση στο βουλγαρικό έδαφος. Η απαγόρευση επίσης δεν ισχύει για τα προϊόντα που συνοδεύονται από δήλωση ότι ο τελικός προορισμός δεν είναι η Βουλγαρία.
Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης, η απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να διασφαλιστεί η διαμετακόμιση μέσω των λωρίδων αλληλεγγύης βασικών τροφίμων για όσους χρήζουν μεγαλύτερης βοήθειας σε τρίτες χώρες.
Διαβάστε ακόμη
Πάνω κι από το 2019 φέτος η διεθνής κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια
Γερμανία: Ετοιμάζει ταμείο €2 δισ. με σκοπό να εξασφαλίσει πρώτες ύλες για την πράσινη μετάβαση
Halkbank: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποδέχτηκε εν μέρει την προσφυγή της
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ