search icon

Ευρώπη

Βόρεια Μακεδονία: Τα εμπόδια και ο δύσβατος δρόμος προς την Ευρώπη

Η χώρα είναι υποψήφια προς ένταξη από το 2005, με τον μεγαλύτερο χρόνο αναμονής από οποιαδήποτε άλλη για εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Η Βόρεια Μακεδονία έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλές δυσκολίες στην Ευρώπη. Από τότε που κατατέθηκε το αίτημά της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντιμετώπισε πολλά εμπόδια.  Αρχικά από την Ελλάδα.

Μετά από περίπου δυόμισι δεκαετίες διαμάχης, τα Σκόπια συμφώνησαν με την Αθήνα στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας. Αυτό άνοιξε και τον δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία επισφραγίστηκε το 2020.

Αλλά εδώ και αρκετό καιρό, η Βουλγαρία είναι εκείνη που αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Μήλον της Έριδος με την γείτονα χώρα είναι τώρα ζητήματα Ιστορίας: Η Βουλγαρία ισχυρίζεται ότι η μακεδονική γλώσσα δεν είναι μία γλώσσα αυτόνομη, αλλά μία διάλεκτος της δυτικής Βουλγαρίας.

Επιπλέον, θέτει το ζήτημα της αναγνώρισης της βουλγαρικής μειονότητας, η οποία αριθμεί 3.000 ανθρώπους, στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Προβλήματα έχει και η Σερβία, καθώς στο μεταξύ η Βόρεια Μακεδονία έχει αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητο κράτος.

Παρά τις ενθαρρυντικές ομιλίες και τα χειροκροτήματα των πολιτικών στη Δύση, η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να αποτελεί ένα απλό πιόνι στη διεθνή πολιτική σκηνή – όντας ταυτόχρονα η υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα περιμένει περισσότερο από κάθε άλλη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων..

Ένα πολύπλοκο ζήτημα ιστορίας και ταυτότητας

Τον Αύγουστο συζητήθηκε στο κοινοβούλιο των Σκοπίων το αίτημα της Βουλγαρίας να αναφερθεί ονομαστικά η μικρή βουλγαρική μειονότητα στο σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Καθώς η αντιπολίτευση αντιτίθεται στο εν λόγω αίτημα, μέχρι στιγμής δεν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την αποδοχή του.

Διαβάστε περισσότερα στην DW

Exit mobile version