Το εκτεταμένο πρόγραμμα διασώσεων των γερμανικών εταιρειών που έχουν πληγεί από την πανδημία μπορεί να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την Ευρώπη, δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού σήμερα, εν μέσω της κριτικής άλλων, λιγότερο πλούσιων χωρών της ΕΕ σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως παροχή πλεονεκτήματος στις γερμανικές εταιρείες.
Μέχρι σήμερα, το επιβλητικό 52% των 1,9 τρισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέρχεται από τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία παρείχε ρευστότητα στις εταιρείες της. Αντίθετα, η παροχή ρευστότητας από την Γαλλία και την Ιταλία αντιπροσωπεύει περίπου το 17% (η κάθε μία) του παραπάνω συνόλου.
Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία χαλάρωσε τους αυστηρούς κανόνες κρατικής βοήθειας του μπλοκ τον Μάρτιο ώστε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις να στηρίξουν τις οικονομίες τους που έχουν πληγεί, δήλωσε ότι η γερμανική βοήθεια θα επιδράσει ως κύμα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ακρόασης στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε πως «Νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς το γεγονός ότι η Γερμανία κάνει αυτό που κάνει, διότι σε κάποιο βαθμό θα λειτουργήσει ως ατμομηχανή».
Μέχρι σήμερα, η Βεστάγκερ έχει εγκρίνει κρατικές εγγυήσεις της Γερμανίας ύψους 550 εκατ. ευρώ προς την εταιρεία Condor για δάνεια και διάφορα άλλα μέτρα. «Είναι απολύτως εντάξει οι κινήσεις αυτές. Κανείς δεν μπορεί να αποζημιώσει υπερβολικά», είπε.
Παρότι αναγκαίες οι διασώσεις ενόψει της εκτεταμένης και βαθιάς επίπτωσης της πανδημίας COVID-19, υπάρχουν αναμφίβολα αρνητικές παρενέργειες για ορισμένες χώρες, δήλωσε ο Alfonso Lamadrid, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Garrigues.
«Στο τρέχον προσωρινό πλαίσιο, όλα τα κράτη-μέλη απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία να χρησιμοποιήσουν το οικονομικό τους οπλοστάσιο, αλλά κάποια κράτη θα χρησιμοποιήσουν μπαζούκα, ενώ κάποια άλλα σφεντόνες», είπε.
Η Βεστάγκερ είπε ότι το τεράστιο πακέτο τόνωσης που προαναγγέλθηκε από την Πρόεδρο της Κομισόν Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν για την επανεκκίνηση της οικονομίας της ΕΕ μόλις τελειώσει η πανδημία θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να εξισορροπηθεί η κατάσταση.
«Το λυπηρό βέβαια είναι ότι επειδή δεν έχουν όλοι τον ίδιο δημοσιονομικό χώρο με τη Γερμανία, θα πρέπει να βρούμε τρόπους και νομίζω ότι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της ασυμμετρίας είναι να έχουμε ένα ισχυρό ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης στην αρχιτεκτονική του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (MFF)», δήλωσε η Βεστάγκερ, αναφερόμενη στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν επαρκείς δικλείδες ασφαλείας όπως η απαγόρευση μερισμάτων, μπόνους και εξαγορών μετοχών που ενσωματώθηκαν στην πρότασή της για να επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να αποκτήσουν μερίδιο σε εταιρείες που έχουν διασωθεί χωρίς να στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό.
«Αυτό θα δώσει κίνητρα στα κράτη για να αποχωρήσουν, ενώ και οι επιχειρήσεις θα έχουν κίνητρα για την αποχώρηση των κρατών».
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, ορισμένες χώρες της ΕΕ ασκούν πιέσεις για ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των κανόνων για αυτό το μέτρο.