search icon

Ευρώπη

Τζόνσον: Πιθανή άρση των περιορισμών πριν από τα Χριστούγεννα

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης του κορωνοϊού που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο βελτιώνεται.

epa08281646 British Prime Minister Boris Johnson speaks during a news conference inside number 10 Downing Street in London, Britain, 09 March 2020. Johnson's spokesman said both the government and Bank of England are ready to take action to bolster the economy if needed. EPA/JASON ALDEN / POOL

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει φως στο τούνελ στην πανδημία του κορωνοϊού καθώς η Αγγλία εισέρχεται σε πανεθνικό lockdown – διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων – σε μια απόπειρα συγκράτησης της εξάπλωσης της πανδημίας και της ανόδου κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας του ιού.

«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο και αυτοί οι κανόνες να λήξουν. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας πριν τα Χριστούγεννα, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης του κορωνοϊού που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο βελτιώνεται.

«Κατανοώ την απογοήτευση των ανθρώπων με το τεστ και την ιχνηλάτηση του NHS (σ.σ. το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει δεχθεί πολύ κριτική και σαφώς χρειάστηκε ορισμένες φορές πολύς χρόνος οι άνθρωποι για να πάρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά το πρόγραμμα βελτιώνεται», είπε και συμπλήρωσε:

«Ναι, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα θέλαμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί με την ασθένεια, καταφέραμε να μειώσουμε το (ποσοστό) R (σ.σ. δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων του κορωνοϊού) με τρόπο που δεν νομίζω ότι θα το πετυχαίναμε διαφορετικά».

Exit mobile version