Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι το Brexit θα κάνει τη Βρετανία το καλύτερο μέρος της γης στον πρώτο του λόγο ως πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου, αντανακλώντας την εθνικιστική ρητορική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Τζόνσον, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ ως ο Τραμπ της Βρετανίας, υποσχέθηκε να πετύχει μια νέα συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ενεργοποιήσει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μετά από το «σκοτάδι» της πρωθυπουργίας της Τερέζα Μέι.
«Έχουμε έναν πραγματικά καλό άνθρωπο που θα είναι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Μπόρις Τζόνσον» ανέφερε ενθουσιασμένος χθες ο Ντόναλντ Τραμπ προσθέτοντας «Τον αποκαλούν Τραμπ της Βρετανίας».
Με την είσοδό του στη Downing Street την Τετάρτη, ο Τζόνσον ξεκίνησε νέο γύρο αντιπαράθεσης για το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ, υποσχόμενος τη διαπραγμάτευση νέας συμφωνίας και απειλώντας ότι αν το μπλοκ αρνιόταν, τότε θα έφευγε χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
«Αποστολή μας είναι να φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου με σκοπό να ενώσουμε και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου το σπουδαίο μας Ηνωμένο Βασίλειο και να κάνουμε τη χώρα αυτή το καλύτερο μέρος στη γη», δήλωσε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο στην πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός.
Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν ήταν υπερβολικός, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να είναι η πιο ευημερούσα οικονομία στην Ευρώπη έως το 2050, ένα επίτευγμα που θα σήμαινε την άνοδο πολύ πιο πάνω από τη Γαλλία και στη συνέχεια την προσπέραση της Γερμανίας.
Ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι στη Βρετανία τα «παιδιά και τα εγγόνια θα ζουν μεγαλύτερες, πιο ευτυχισμένες, πιο υγιείς, πλουσιότερες ζωές».
Οι ομοιότητες
Εκτός από το πανομοιότυπο στιλ στα μαλλιά τους, Τζόνσον και Τραμπ έχουν πολύ πιο ουσιώδη κοινά στο πολιτικό στιλ τους με ένα επικοινωνιακό προφίλ τους που βασίζεται στη λογική «λέμε τα πράγματα ως έχουν» και παράλληλα σε μία απόσταση από την πολιτική ορθότητα.
Τραμπ και Τζόνσον καταφέρνουν να ασκούν μια γοητεία εντός των συνόρων τους, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο εξωτερικό, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και οι δύο έχουν κάνει ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής τους την προστασία των πολιτών από τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης.
Ο μεν Τραμπ επιμένοντας να υψώσει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Ο δε Τζόνσον επιμένοντας να βγάλει τη χώρα από το τρένο της Ένωσης και παίρνοντας πίσω τα σύνορα της χώρας του.
Ο Τζόνσον είναι ίσως ο πιο Ευρωπαίος Τραμπ όσο η Βρετανία είναι η πιο «αμερικανική» χώρα στην Ευρώπη.