Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι η Βρετανία επιθυμεί να βοηθήσει στις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στα ανοιχτά των νότιων ακτών της Ουκρανίας, ενώ το Λονδίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει ασφαλιστική κάλυψη για τα πλοία που θα μεταφέρουν τους εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εμποδίσει την Ουκρανία που ήταν παραδοσιακά, μία από τις μεγαλύτερες χώρες στην εξαγωγή σιτηρών παγκοσμίως, να εξάγει περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που παραμένουν αποθηκευμένοι σε σιλό.
Αξιωματούχοι στη Δύση εκτιμούν ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να έχει διάρκεια δύο ετών.
Η Τουρκία επιδιώκει να διαμεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ του ΟΗΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την οργάνωση ενός πιθανού διαδρόμου ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα επιθυμεί την προκαταρκτική άρση μερικών κυρώσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.
“Υπάρχει μία σοβαρή δουλειά να γίνει. Συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους και άλλους Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε,” δήλωσε ο Τζόνσον στο Reuters σε μία συνέντευξη στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Ρουάντα για τη διάσκεψη της Κοινοπολιτείας.
Η ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου έχει αξιολογήσει ολόκληρη την περιοχή γύρω από την Ουκρανία, ως μία περιοχή υψηλού ρίσκου, αυξάνοντας το κόστος των ναύλων για τη μεταφορά εμπορευμάτων.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι η Βρετανία εξετάζει όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες, όταν ρωτήθηκε, αν η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να παρέχει εγγυήσεις για την ασφάλεια των ναύλων της εμπορικής ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
“Αυτό που το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να προσφέρει, περισσότερο από όλα, είναι η εμπειρία που διαθέτει στην ασφάλιση των πλοίων, αλλά και η μεγάλη εμπειρία στη μεταφορά αγαθών σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές,” δήλωσε ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το αν η Βρετανία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ουκρανία στην αποναρκοθέτηση της περιοχής, ο Τζόνσον απάντησε: “Ναι, δεν επιθυμώ να εισέλθω σε τεχνικές ή στρατιωτικές λεπτομέρειες, αλλά μπορείτε να το καταλάβετε από όσα έχουμε ήδη κάνει για την διάθεση εξοπλισμού στους Ουκρανούς, προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και σίγουρα μπορούμε να τους οδηγήσουμε σε ένα τεχνικό επίπεδο, βοηθώντας στην αποναρκοθέτηση της Οδησσού.”
Κάθε προσπάθεια αποναρκοθέτησης θα είναι η μεγαλύτερη που έχει επιχειρηθεί από την περίοδο της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ στη δεκαετία του 1980, ενώ η οποιαδήποτε οργανωμένη προσπάθεια αποναρκοθέτησης των ακτών στα ανοιχτά της Ουκρανίας θα απαιτήσει αρκετούς μήνες.
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ξεχωριστά την Πέμπτη, ότι είναι αναγκαία η άμεση ανάληψη δράσης μέσα στον επόμενο μήνα, πριν από την επόμενη περίοδο θερισμού, προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στα σιτηρά.
Διαβάστε ακόμη
Πρόβλεψη για έσοδα 20 δισ. ευρώ από τον τουρισμό το 2022
Εφορία – Κατασχέσεις: Πότε επιστρέφονται χρήματα που έχουν δεσμευτεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς