Την ανάγκη η Ελλάδα και όλα τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωσή του και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών, υπογράμμισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.
«Γενικά, μπορώ να πω ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στη μείωση του επιπέδου του χρέους και στον περιορισμό των εθνικά χρηματοδοτούμενων τρεχουσών δαπανών.
Αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από όλα τα κράτη – μέλη με υψηλό χρέος», είπε συγκεκριμένα ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Επίσης, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα που η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις οικονομικές συστάσεις της προς τα κράτη – μέλη, θα ληφθεί υπόψη για την Ελλάδα και η συμμόρφωση για τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.
Εξάλλου, σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ο Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι θα οριστικοποιηθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που συνδέονται με τον κανονισμό του, μέσα από το σχέδιο RepowerEU που θα παρουσιάσει σε δύο ημέρες η Επιτροπή. Ανέφερε δε ότι περί τα τέλη Ιουνίου θα καθοριστεί η τελική κατανομή του 30% των επιχορηγήσεων.
«Μετά από αυτήν την ανακατανομή, αναμένουμε να έχουμε αρκετές προτάσεις για την προσαρμογή των σχεδίων RRF που προέρχονται από τα κράτη – μέλη, ειδικά από εκείνα που έχουν σημαντικά λιγότερες επιχορηγήσεις», είπε ο Επίτροπος Οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά τα δάνεια του RRF, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια δεν έχουν ζητηθεί από τα κράτη – μέλη, ωστόσο η Ισπανία και η Πολωνία είναι πρόθυμες να υποβάλουν αυτό το αίτημα (περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να ζητήσει η Ισπανία και 25 δισ. ευρώ η Πολωνία). Τέλος, υπενθύμισε ότι τα κράτη – μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτημα για δάνεια ως τον Αύγουστο του 2023.
Διαβάστε ακόμη
Έρχεται ο λογαριασμός της επιστρεπτέας προκαταβολής
Εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: 3,5% ανάπτυξη και 6,3% πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022
ΕΕ: Πιέσεις στην Ουγγαρία να συμφωνήσει σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο