search icon

Ευρώπη

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Είμαστε κοντά σε μείωση επιτοκίων – Αν καθυστερήσουμε, θα κινδυνεύσει η οικονομική ανάκαμψη (tweet)

Την πλέον μετριοπαθή γραμμή ανάμεσα στα «περιστέρια» του συμβουλίου υιοθέτησε ο Ιταλός οικονομολόγος - Υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να περιμένει τη μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών και πως οι καλοί μισθοί θα τονώσουν την αναιμική οικονομία

Άκρως μετριοπαθή γραμμή ακολούθησε το νεότερο από τα μέλη του 6μελούς εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ιταλός Πιέρο Τσιπολόνε, στην πρώτη του επίσημη ομιλία για θέματα νομισματικής πολιτικής, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Τράπεζα στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, η τοποθέτηση του οδήγησε τους αναλυτές στην εκτίμηση πως θα είναι από τα μέλη του συμβουλίου που πιθανότατα θα θέσει στο τραπέζι το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τον Απρίλιο, εφόσον βέβαια και τα μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν στο μεταξύ βοηθήσουν.

Ο Ιταλός οικονομολόγος, που διαδέχτηκε τον Φάμπιο Πανέτα στην Φρανκφούρτη (ο οποίος αντιστοίχως εγκατέλειψε την ΕΚΤ για να αναλάβει τα ηνία της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας) υποστήριξε ότι το συμβούλιο μπορεί να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων σύντομα, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών, που έχει ήδη φτάσει στα ανώτατα επίπεδα της και άρα θα αρχίσει να υποχωρεί.

Εξέφρασε δε, την άποψη πως η ανάκαμψη των μισθών είναι απαραίτητη ώστε η ευάλωτη ευρωπαϊκή οικονομία να αποκτήσει πιο ισχυρό momentum και πως στην περίπτωση που οι μισθοί μειωθούν υπερβολικά γρήγορα τότε αυτό θα προκαλούσε ζημιά στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων ασκώντας καθοδικές πιέσεις στην παραγωγή, την ανάπτυξη, αλλά και την απασχόληση.

Την ίδια ώρα, εξάλλου, ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά και το συμβούλιο φαίνεται όλο και πιο πεπεισμένο -όπως τόνισε- πως ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μέχρι τα μέσα του 2025.

«Ο ρυθμός ανάπτυξης των μισθών οδεύει προς σταδιακή υποχώρηση μεσοπρόθεσμα προς τα επίπεδα που είναι συμβατά με το στόχο μας για τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Όσο λοιπόν αυξάνεται η εμπιστοσύνη μας προς μια έγκαιρη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο (του 2%), ενισχύεται και η πιθανότητα της αναπροσαρμογής των επιτοκίων».

Η τοποθέτηση Τσιπολόνε στο ζήτημα του επιπέδου των μισθών δεν είναι τυχαία δεδομένου πως η τράπεζα έχει δείξει εσχάτως να εστιάζει ιδιαίτερα στη ροή των στοιχείων από το μέτωπο των μισθών θεωρώντας πως επηρεάζουν τα πληθωριστικά δεδομένα.

Ο ρυθμός αύξησης των απολαβών ανά εργαζόμενο κινήθηκε πάνω από το 5% πέρυσι, αν και κατά το τελευταίο τρίμηνο μειώθηκε στο 4,5% το τελευταίο τρίμηνο. Στα επίπεδα αυτά παραμένει σταθερά πάνω από το όριο του 3% που θέτει ως στόχο η ΕΚΤ, προκειμένου να είναι εναρμονισμένος με τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Όμως, όπως τόνισε ο Ιταλός τραπεζίτης, η ανάκαμψη στα εισοδήματα των νοικοκυριών είναι επίσης αναγκαία για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η υπερβολική έμφαση στις βραχυπρόθεσμες μεταβολές στους μισθούς μπορεί να μην λαμβάνει πλήρως υπόψη τους την ανάκαμψη των μισθών που χρειάζεται η σήμερα ευάλωτη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης προκειμένου να αποκτήσει πιο ισχυρές βάσεις» σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομία πέρασε ένα αναιμικό διάστημα 18 μηνών και πως παραμένει ευάλωτη σε καθοδικά ρίσκα, καθώς και τα πιστωτικά περιθώρια παραμένουν περιοριστικά.

Για το λόγο αυτό προειδοποίησε ανοιχτά πως, αν το συμβούλιο κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη και να καθυστερήσει επίσης την κυκλική ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παραγωγικότητας.

Πάντως, η μετριοπαθής τοποθέτηση του Πιέρο Τσιπολόνε δύσκολα θα αλλάξει τα προγνωστικά όσον αφορά την πρώτη περικοπή των επιτοκίων από την ΕΚΤ, που σχεδόν όλοι οι αναλυτές την τοποθετούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Αντιθέτως, η μεγαλύτερη διαφωνία εντοπίζεται κυρίως στην επόμενη ημέρα και ειδικότερα στο ρυθμό αποκλιμάκωσης των επιτοκίων που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, μετά την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ο Λετονός τραπεζίτης, Μάρτινς Κάζακς, που είναι από τις συντηρητικές φωνές του συμβουλίου, υποστήριξε σε δηλώσεις του σήμερα πως η πτωτική τροχιά των επιτοκίων θα πρέπει να είναι αργή και προσεκτική, ακολουθώντας βήμα-βήμα τη ροή των στοιχείων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Ανάλογη άποψη εξέφρασε σε χθεσινές δηλώσεις του και ο Εσθονός συνάδελφος του, Μάντις Μιούλερ.

Από το μέτωπο των μάκρο είχαμε σήμερα τη δημοσίευση των νέων στοιχείων του πληθωρισμού στην Ισπανία, την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που έδειξαν άνοδο του δείκτη στο 3,2% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, ήτοι ελαφρά κάτω των προβλέψεων που έκαναν λόγο για άνοδο στο 3,3%. Το Φεβρουάριο ο δείκτης κινήθηκε στο 2,9%.

Διαβάστε ακόμη

Κεφάλαια 52 δισ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026 στον κλάδο των κατασκευών

Εφορία: Προς παράταση έως 2 Απρίλιου οι πληρωμές φόρων και δόσεων

Εφοδιαστική αλυσίδα: Χάος προκαλεί η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version