Την πεποίθησή του ότι η οικονομική κρίση που έχει προκληθεί ως αποτέλεσμα της πανδημίας της Covid -19 θα λειτουργήσει ως επιταχυντικός παράγοντας για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν – Κλοντ Τρισέ.
Μιλώντας στο πλαίσιο του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, της Μαρίας Δεμερτζή, Αναπληρώτριας Διευθύντριας στο Ινστιτούτο Bruegel και του κ. Τάσου Αναστασάτου, επικεφαλής Οικονομολόγου του Ομίλου της Eurobank, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι η παρούσα κρίση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία αφύπνισης, καθώς μπορέσαμε να ανακαλύψουμε βαθιά ριζωμένες αδυναμίες στις οικονομίες μας, πράγμα που θα επιταχύνει τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
«Πέρα από τη δημοσιονομική σταθερότητα, αναγνωρίζουμε πλέον τα δημόσια αγαθά. Από την κατάρρευση της Lehman Brothers γνωρίζαμε ότι η δημοσιονομική σταθερότητα ήταν πολύ σημαντική, αλλά παράλληλα δεν ήμασταν σε καμία περίπτωση έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία. Η αφύπνιση που προκάλεσε αυτή η κρίση δείχνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε το σύνθημα «προηγείται η χώρα μου». Αυτή η πανδημία δείχνει ότι το πλαίσιο που απαιτείται είναι η πολυμερής συνεργασία, κάτι που συμβαίνει κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ.
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, η κρίση που προκάλεσε η πανδημία της Covid -19 απέδειξε ότι ζούσαμε σε μια ασθενή και αδύναμη οικονομική κατάσταση. «Αυτή η κρίση δεν ήταν οικονομική ούτε χρηματοπιστωτική. Παρά ταύτα ήταν η χειρότερη που θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί», υπογράμμισε ο κ. Τρισέ. Σύμφωνα με τον ίδιον, υπήρξε ύφεση σε όλες τις οικονομίες, ενώ ακόμα και πριν την εξάπλωση της πανδημίας όλες οι προηγμένες οικονομίες του πλανήτη δεν λειτουργούσαν φυσιολογικά, καθώς υπήρχαν προβλήματα παραγωγικότητας και πληθωριστικών κινδύνων.
Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι για να μπορέσουμε να «αποδράσουμε» από αυτήν την κατάσταση της χαμηλής ανάπτυξης, απαιτούνται επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ουσιώδους σημασίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρισέ, η παρούσα κρίση προήγαγε την «πράσινη μετάβαση», τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ιδίως στην ΕΕ, όπου τα κράτη – μέλη συμφώνησαν για τη δημιουργία του NextGenerationEU, η κρίση θα λειτουργήσει καταλυτικά ως προς την περαιτέρω εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Γκραμένια: Ποιοτικές επενδύσεις και όχι απλώς αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια τόνισε ότι παρόλο που αυτή η κρίση είναι η βαθύτερη των τελευταίων δεκαετιών, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του 1929, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιον, δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ, επειδή προκλήθηκε από έναν εξωτερικό παράγοντα και όχι από δομικά προβλήματα και δεύτερον επειδή υπάρχουν ήδη τα εμβόλια. «Εκτός από τα κράτη και τις κυβερνήσεις που έδρασαν γρήγορα και κινητοποίησαν τεράστια ποσά για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις, η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά, καθώς έδειξε ότι όσοι έχουν αμφιβολίες για κλιματική αλλαγή, κάνουν λάθος. Την περίοδο των lockdowns ο πλανήτης τα πήγαινε καλύτερα. Η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή και ήταν ένα τεστ που διαπιστώσαμε». Δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η ΕΕ, όπως το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, ύψους 750 δισ. ευρώ, κάτι που αποτέλεσε την απόδειξη μιας «αφάνταστης αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ». Όπως επισήμανε, μπορεί τα ποσά που κινητοποιούνται να είναι σημαντικά, αλλά τα κράτη – μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμαναν ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνετά, σε επενδύσεις για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
«Στο ζήτημα της ψηφιοποίησης η ΕΕ υπολείπεται των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. Πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις και αυτά τα κεφάλαια θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Ωστόσο στο ζήτημα των πράσινων επενδύσεων η ΕΕ είναι αυτή που προηγείται διεθνώς. Περισσότερα από τα μισά πράσινα ομόλογα που έχουν εκδοθεί διεθνώς, έχουν εκδοθεί σε ευρώ», ανέφερε ο κ. Γκραμένια.
Σύμφωνα με τον ίδιον, η διπλή αυτή μετάβαση (πράσινη και ψηφιακή) θα βοηθήσει την ΕΕ να αυξήσει την παραγωγικότητά της, μέσω ποιοτικών επενδύσεων που θα αναβιώσουν την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι απλώς αυξάνοντας τη ζήτηση και την κατανάλωση. Ο κ. Γκραμένια τόνισε ακόμα ότι παρόλο που το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχει μπει στον «πάγο» για μια τριετία και ίσως να διατηρηθεί εκεί για ακόμα περισσότερο καιρό, δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά απαιτείται μια ριζική αναδιάρθρωσή του. «Μάθαμε τα μαθήματα της κρίσης του 2008 και τα μαθήματα αυτής της πανδημίας και κάναμε έξυπνες προσαρμογές. Το Σύμφωνο θα πρέπει να μετονομαστεί σε Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας και να μην λέγεται στο μέλλον Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Διαβάστε ακόμα:
ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – ΛΑΠΠΑΣ: Αύξηση πωλήσεων 31% το α’ τετράμηνο 2020
Σταϊκούρας: Θα επιδιώξουμε να αυξηθούν φέτος τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Ένα self test από τη Δευτέρα στα σχολεία- Πώς θα γίνουν οι εξετάσεις στα ΑΕΙ