search icon

Ευρώπη

Τρεις Σύνοδοι παρουσία Μπάιντεν «ασπίδα» της Δύσης απέναντι στον Πούτιν

Μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τα ηχηρά μηνύματα των ηγετών για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακολουθεί η Σύνοδος G7 και στη συνέχεια συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Αμερικανού Προέδρου - Μητσοτάκης: Είναι ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα για να ρίξουμε τις τιμές - Moody’s: Πόσο πιθανή είναι μια στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας. Αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία. Επίδειξη ενότητας ανάμεσα στους δυτικούς συμμάχους. Εγγυήσεις για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενδεχομένως με μια θαλάσσια γέφυρα υγροποιημένου φυσικού αερίου και ένα αυστηρό μήνυμα στην Κίνα. Με αυτές τις «αποσκευές» έφθασε στις Βρυξέλλες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τόσο με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όσο και με τους πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Για δύο ημέρες οι Βρυξέλλες μετατρέπονται στο κέντρο του δυτικού κόσμου, καθώς το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε η Σύνοδος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) με σκοπό την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς της ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα επέκτασης της ρωσικής επιθετικότητας πέρα από την Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να αναπτύξει νέες δυνάμεις στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να σκέφτεται να καταφύγει σε βιολογικά και χημικά όπλα για να επιταχύνει τη στρατιωτική εκστρατεία, ένα σενάριο που θα άνοιγε ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο κεφάλαιο στον πόλεμο που διαρκεί ήδη έναν μήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκει στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έναν πρόθυμο σύμμαχο, καθώς το Λονδίνο υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο στρατιωτικά την Ουκρανία, ζητώντας και από τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ να πράξουν το ίδιο. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες από την Τετάρτη, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι οι συνέπειες της εισβολής σε ένα κυρίαρχο δημοκρατικό έθνος πρέπει να είναι καταστροφικές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι  συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι ηγέτες από τις επτά πιο προηγμένες οικονομίες του πλανήτη (G7), όπου θα συζητηθούν οι αυστηρότατες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και ο αντίκτυπός τους στις οικονομίες της Δύσης. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε ένα περίγραμμα νέων πιθανών κυρώσεων προς τη Μόσχα, που θα συμπεριλαμβάνουν τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, τον αποκλεισμό περισσότερων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και ενδεχομένως την επιβολή κυρώσεων σε μισθοφόρους που πολεμούν στην Ουκρανία.

Το απόγευμα της Πέμπτης θα συνεδριάσει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά δεν έχουν προσκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ακούσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις των Ευρωπαίων αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, τις νέες πιθανές κυρώσεις προς την Μόσχα και τις ανησυχίες για την αύξηση στην τιμή της ενέργειας.

Η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη να εγκρίνει νέο πακέτο κυρώσεων σε περίπτωση που η Μόσχα χρησιμοποιήσει χημικά και βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, ωστόσο ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά πάσα πιθανότητα στην αυριανή του συνεδρίαση, είναι αυτό των καυσίμων καθώς η ΕΕ δεν μπορεί να απεξαρτηθεί εύκολα από τον ενεργειακό της, ρωσικό εθισμό.

Οι συζητήσεις αναμένονται έντονες καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι χωρισμένα σε τρία στρατόπεδα, με αυτά που ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, τα κράτη – μέλη που που ζητούν ταχύτερες και μεγαλύτερες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε αυτά που θέλουν να επιβραδύνουν τα περιβαλλοντικά μέτρα επειδή αυξάνουν το κόστος των καταναλωτών. Στο πρώτο στρατόπεδο βρίσκονται κράτη – μέλη όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, στο δεύτερο η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Δανία και η Εσθονία και στο τρίτο η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.

Στο τραπέζι των 27 θα βρεθεί και το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναζητούν τρόπους για την ταχύτερη και πιο αποφασιστική απάντηση της ΕΕ σε διεθνείς κρίσεις, παρόλο που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εγκρίνουν τη στρατηγική πυξίδα, ένα σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030 την οποία ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ την 21η Μαρτίου, οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική είναι πολύ μεγάλες.

Αν και το το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πολύ πιο ακριβές από τα προηγούμενα που χρονολογούνται από το 2003 και το 2016, θα ήταν παρακινδυνευμένο να θεωρήσει κάποιος ότι αυτή η στρατηγική πυξίδα σηματοδοτεί την «αφύπνιση» της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ στηρίζονται αποκλειστικά στην αμερικανική προστασία. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας ανάπτυξης 5.000 ανδρών και γυναικών έως το 2025 από τις «ομάδες μάχης» που δημιουργήθηκαν το 2007, αλλά δεν αναπτύχθηκαν ποτέ έκτοτε, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, η ΕΕ αποφάσισε να δημιουργήσει, πριν από το 2003, μια δύναμη 50.000- 60.000 στρατιωτών που θα μπορούσε να αναπτυχθεί εντός εξήντα ημερών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει επίσης και την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργείται με τα κύματα προσφύγων Ουκρανών που καταφθάνουν στην ΕΕ, με ορισμένα κράτη – μέλη που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, όπως η Πολωνία, να εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν οικονομική στήριξη από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι 27 αναμένεται να ανανεώσουν για άλλα 2,5 χρόνια τη θητεία του Σαρλ Μισέλ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς από τη δημιουργία της θέσης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που επικυρώθηκε το 2009, όλοι οι προκάτοχοί του, δηλαδή ο Χέρμαν φαν Ρομπέι και ο Ντόναλντ Τουσκ, υπηρέτησαν για πέντε χρόνια ο κάθε ένας.

Διαβάστε επίσης:

Ράλι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι δηλώσεις Πούτιν βάζουν «φωτιά» στην ενέργεια

Δάνεια, αποζημιώσεις και ενισχύσεις για επιχειρήσεις που πλήττει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο φόρος που έρχεται, το deal που ζυμώνεται, το στέλεχος που φεσώνει και ο αισθηματίας της Πληροφορικής

Exit mobile version