Η Βρετανίδα πρωθυπουργόςΛιζ Τρας υπεραμύνθηκε του πακέτου μέτρων για τη μείωση των φόρων μιλώντας σήμερα στο συνέδριο των Τόρις.
Συγκεκριμένα κ. Τρας ανέφερε ότι είναι τα φορολογικά μέτρα είναι σωστά και από οικονομικής και από ηθικής άποψης παρά το γεγονός ότι όχι μόνο επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές και στο εσωτερικό του κόμματος των Συντηρητικών. Η κ. Τρας είπε ότι είναι αποφασισμένη να «σηκώσει ψηλά τη χώρα με τον συντηρητικό τρόπο» σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη των Συντηρητικών στην προώθηση τις δέσμης φορολογικών μέτρων που έχει ανακοινώσει αλλά και να ενισχύσει την εικόνα της στο εσωτερικό του κόμματος.
«Η μείωση των φόρων βοηθά στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δίνοντας σήμαό τι η Βρετανία είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις», είπε. Για πάρα πολύ καιρό, η οικονομία μας δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε», συνέχισε.
«Θα διαχειριστούμε με σιδερένια πυγμή τα οικονομικά της χώρας» είπε, κάνοντας έμμεση αναφορά στο πολιτικό της είδωλο, τη Μάργκαρετ Θάτσερ» Έχω τρεις προτεραιότητες για την οικονομία μας: ανάπτυξη, ανάπτυξη και ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Στο τετραήμερο συνέδριο που διεξάγεται στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, κυριαρχούν οι εσωκομματικές διαμάχες και έντονη δυσαρέσκεια για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, καθώς πολλοί από τους βουελευτές της συμπολίτευσης έχουν δημοσίως εκφραστεί κατά του πακέτου μέτρων της Τρας.
Οι πλέον πρόσφατες αντιδράσεις αφορούν την άρνηση της Τρας να αυξήσει τα κοινωνικά επιδόματα σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό —που τρέχει επί του παρόντος γύρω στο 9,9% στο Ηνωμένο Βασίλειο- μην εκπληρώνοντας στην ουσία μία υπόσχεση που είχε δώσει ο προκάτοχός της Μπόρις Τζόνσον.
Η εικόνα της στερλίνας
Οι μειώσεις φόρων – μια από τις πολλές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς που εισήχθησαν στον «μίνι προϋπολογισμό» της 23ης Σεπτεμβρίου – προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με αποτέλεσμα η βρετανική λίρα να φτάσει στο ιστορικό χαμηλό των 1,0382 δολαρίων και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου να εκτοξευθούν στο 4,6%.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε να παρέμβει με ένα σχέδιο αγοράς ομολόγων ύψους 65 δισεκατομμυρίων λιρών για τη στήριξη των βρετανικών συνταξιοδοτικών ταμείων. Η στερλίνα έκτοτε ανέκαμψε οριακά διαπραγματευόταν στα 1,1371 δολάρια στις 11.50 π.μ. τοπική ώρα, λίγο μετά την ομιλία της πρωθυπουργού. Λίγο πριν τις 2.30 μμ υποχωρούσε κατά 1% στα 1,1355 δολάρια.
Διαβάστε ακόμα: