Οποιαδήποτε διαδικασία διάσωσης των ιταλικών τραπεζών θα πρέπει να είναι σύννομη με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της οδηγίας του bail-in, όπως τονίζουν κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της ζώνης του ευρώ.

Η Ιταλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη προκειμένου να διασώσει τις τράπεζές της, στους ισολογισμούς των οποίων υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού ύψους 360 δισ. ευρώ, αλλά η Ρώμη σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να εφαρμόσει τη λύση του bail-in.

«Είμαι υπέρ της άποψης ότι οι κανόνες που ισχύουν δεν τίθεται προς συζήτηση και κυρίως δεν μπορούν να καταργηθούν ή να αρθούν», τονίζει ο Ignazio Angeloni, κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ και προσθέτει «οι κανονισμοί της Ευρωζώνης μπορεί να είναι πολύπλοκοι αλλά είναι ορθά δομημένοι».

Εκτιμά, όμως, ότι οι κανονισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ και να εξετάζεται πρώτα – ιδιαίτερα σε περίπτωση προβληματικών τραπεζών – εάν οι λύσεις που παρέχονται είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε περισσότερα προβλήματα.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε ο Andreas Dombret, κορυφαίο στέλεχος της Bundesbank. «Εάν αφήσεις ένα κράτος να παράσχει στήριξη στις τράπεζες, αυτό παραβιάζει κατάφωρα τον κανονισμό του bail-in και φυσικά πλήττει την αξιοπιστία. Εάν η οδηγία του bail-in παραμεριστεί τότε οι αγορές θα πάψουν να πιστεύουν ότι αυτό το μέτρο μπορεί κάποια στιγμή να λειτουργήσει».