search icon

Ευρώπη

Τραμπ σε Μέι: «Πήγαινε τους Ευρωπαίους στα δικαστήρια»

"Θέλω να μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να διαπραγματευτούμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία", είπε η πρωθυπουργός.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αποκάλυψε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την είχε συμβουλεύσει να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για το Brexit.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Μέι προτίμησε να αγνοήσει τις συμβουλές του.

“Μου είπε ότι θα έπρεπε να ασκήσω αγωγή στην ΕΕ”, είπε η Μέι μιλώντας στην εκπομπή The Andrew Marr Shoe του BBC. “Κάνε αγωγή την ΕΕ. Μην πας σε διαπραγματεύσεις. Καν’ τους αγωγή”, φέρεται να είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Μέι σημείωσε ωστόσο ότι ο Τραμπ τη συμβούλευσε πως, τώρα που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις, δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από αυτές. “Μην εγκαταλείψετε τις διαπραγματεύσεις γιατί τότε, θα βρεθείτε στη γωνία”, φέρεται να της είπε.

“Θέλω να μπορούμε να καθίσουμε κάτω και να διαπραγματευτούμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία”, είπε η πρωθυπουργός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sun ο Τραμπ δήλωσε ότι η Μέι δεν ακολούθησε τη συμβουλή του για το Brexit. Λίγο αργότερα, στην κοινή συνέντευξή τους την Παρασκευή, επιβεβαίωσε ότι είχε κάνει μια πρόταση που όμως η Βρετανίδα πρωθυπουργός δεν την ασπάστηκε, προφανώς επειδή την έκρινε “πολύ ωμή”. “Ίσως κάποια μέρα να το κάνει. Αν δεν καταλήξουν σε συμφωνία (με την ΕΕ), μπορεί να κάνει αυτό που της πρότεινα αλλά δεν είναι εύκολο πράγμα”, πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει τη “συμβουλή” που της έδωσε.

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα τη “Λευκή Βίβλο” με τις προτάσεις της για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ και την επιθυμία της να διατηρήσει στενές σχέσεις με τις Βρυξέλλες, προς μεγάλη απογοήτευση των υποστηρικτών του σκληρού Brexit. Το Λονδίνο δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να εφαρμόσει το σχέδιό του: οι διαπραγματευτές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, να την επικυρώσουν πριν από τις 29 Μαρτίου του 2019.

Exit mobile version