Την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπαναχωρώντας από την αρχική αρνητική του θέση, μετέφεραν προς Ευρωπαίους αξιωματούχους στελέχη της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, η δέσμευση αυτή συνοδεύεται από μια σαφή απαίτηση-προϋπόθεση: τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 5% επί του ΑΕΠ.

Την πληροφορία αυτή μεταδίδουν οι «Financial Times», εξηγώντας πως στενοί σύμβουλοι του κ. Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μοιράστηκαν τις προθέσεις του με αντίστοιχους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, νωρίτερα αυτό το μήνα.

H πρόθεση που είχε εκφράσει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ να κόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να αναγκάσει το Κιέβο να προσέλθει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, είχε προβληματίσει τις χώρες της Ευρώπης. Όμως, η νέα πρόταση Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα, καθώς φανερώνει την πρόθεση του να βάλει… νερό στο κρασί του όσον αφορά τη στάση του έναντι της Ουκρανίας, εφόσον τα μέλη του ΝΑΤΟ προχωρήσουν σε σημαντική αύξηση των δαπανών για την άμυνα.

Ουσιαστικά, ο κ. Τραμπ θέλει τον υπερδιπλασιασμό του στόχου για τις αμυντικές δαπάνες από τα μέλη του ΝΑΤΟ από το 2% στο 5%. Θυμίζουμε δε, πως σήμερα μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας «πιάνουν» το όριο του 2%, ανάμεσα τους η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να αρκεστεί σε ένα ποσοστό ύψους 3,5%, αλλά σίγουρα όχι κάτω από αυτό.

Αναμένεται δε, να θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο, στη Χάγη.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ, πάντως, ήδη βρίσκονται σε φάση συζητήσεων για την αύξηση του ορίου των στρατιωτικών δαπανών, στο 3%.

Σημειωτέον πως οι ΗΠΑ, στα στοιχεία του 2024, δαπανούν περίπου το 3,1% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, ενώ κατά την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ το ποσοστό των δαπανών βρισκόταν στο 3,4%.

Εκπρόσωποι βασικών μελών του ΝΑΤΟ, ειδικότερα της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, προκειμένου ακριβώς να συζητήσουν και να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της στρατηγικής στον αμυντικό τομέα που θα φέρει η προεδρία Τραμπ.

Την Πέμπτη δε, ακολούθησε τηλεφωνική συνομιλία του Γερμανού Καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Μετά το τηλεφώνημα αυτό, ο κ. Σολτς στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη

«Greece 2025: Pick-and-Roll»: Οι κορυφαίες επιλογές της BETA ΑΧΕΠΕΥ για το 2025

Στη Uni Systems του Ομίλου Quest ο Μιχάλης Τσαμάζ

To μετέωρο βήμα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας – Η πίεση του Κρεμλίνου και η πρόκληση για την Ελβίρα Ναμπιουλίνα (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα