Την αποστολή και τέταρτου πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.
Από τα Σκόπια όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε επίσης για τις αποφάσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας λέγοντας ότι πρόκειται “για ανόητα μηνύματα αλληλεγγύης που λήφθηκαν για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για να αποκαλέσουν τις αποφάσεις της ΕΕ “κυρώσεις” θα πρέπει να τις λάβουν πολύ σοβαρά. “Και δεν χρειάζεται να τις λάβει κανείς σοβαρά. Δεν είναι κάτι που θα μας επηρεάσει. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις για την πολιτική αεροπορία είχαν σταματήσει με τις πρωτοβουλίες του ελληνοκυπριακού τομέα (Κυπριακή Δημοκρατία). Η ΕΕ πάντοτε επικρίνει τις παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα από τους πολιτικούς και τώρα δίνει εντολές στη δική της τράπεζα. Αυτή είναι μια άλλη αντίφαση της ΕΕ”, ανέφερε.
Για τις επαφές σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δεν υπάρχει καμιά εγγύηση γι αυτό. “Η ΕΕ μας έχει ανάγκη. Είτε είναι το θέμα των προσφύγων είτε άλλο, αναγκαστικά θα έρθουν σε μας. Θα έχουμε επαφές, δεν υπάρχει διαφυγή. Και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόσουν αυτές τις αποφάσεις που έλαβαν. Δηλαδή, λήφθηκε για να ικανοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, με μια ανόητη αντίληψη αλληλεγγύης, υπό την πίεση του ελληνοκυπριακού τομέα και της Ελλάδας έλαβαν, να με συγχωρείτε, τέτοιες πρόστυχες αποφάσεις”, ανέφερε.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί δεν τέθηκαν υπό εγγύηση. “Για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το λέω καθαρά και το είπα και στους ιδίους, εάν λάβετε τέτοιες αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας. Εκεί έχουμε τρία πλοία μας και πρώτα ο Αλλάχ θα στείλουμε σύντομα και το τέταρτο πλοίο μας. Ας αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την Τουρκία με τέτοιες μεθόδους. Εμείς αποφασίζουμε τι θα κάνουμε στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Αλλά ενόσω δεν τίθενται υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εμείς εκεί θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας”, ανέφερε.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι “όσο δεν θέτουν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων εμείς εκεί θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας. Και ο ελληνοκυπριακός τομέας ας μην παίρνει στήριξη την ΕΕ και ας καθίσει με την τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι. Κι εδώ υπάρχει μια ανόητη παράγραφος. Ότι στηρίζουν (σ.σ. οι Ευρωπαίοι) να ξεκινήσει ο ελληνοκυπριακός τομέας διάλογο με την Τουρκία. Υπό αυτή την έννοια ο συνομιλητής μας δεν είναι ο ελληνοκυπριακός τομέας. Για την επίλυση του Κυπριακού έχουμε ανεπίσημες επαφές, αυτό είναι άλλο. Άλλωστε το κάνουμε σε συντονισμό με την ‘ΤΔΒΚ’. Εδώ για τον διαμοιρασμό ο συνομιλητής του ελληνοκυπριακού τομέα είναι η ‘ΤΔΒΚ’. Ας βάλουν μυαλό το συντομότερο και να καθίσουν στο τραπέζι για τον δίκαιο διαμοιρασμό, διαφορετικά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν θα τα χαρίσουμε σε κανένα. Ούτε στην ΕΕ, ούτε στους Ελληνοκύπριους, ούτε σε άλλη χώρα τα χαρίζουμε”, ανέφερε.
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, νωρίτερα με ανάρτησή του στο Twitter, επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα στείλει και τέταρτο πλοίο στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να διεξάγει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο γύρω από την Κύπρο. Ο Ντονμέζ διευκρίνισε ότι το σκάφος σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα σταλεί στην ανατολική Μεσόγειο αφού ολοκληρώσει τις τρέχουσες δραστηριότητές του στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τρία πλοία γύρω από την Κύπρο, ανάμεσά τους δύο γεωτρύπανα.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντονμέζ ανέφερε ότι το πλοίο σεισμικών ερευνών Oruc Reis θα πλεύσει στη Μεσόγειο μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων του στη Θάλασσα του Μαρμαρά.