Οι αριθμοί προκαλούν θλίψη: Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση μεγάλου ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, μόνο το 4% των ερωτηθέντων συγκαταλέγει τη Γερμανία στην ομάδα των φιλικών προς την Ελλάδα χωρών.
Ακόμα κι εάν λάβουμε υπ’ όψη ότι τέτοιες σφυγμομετρήσεις πάσχουν πολλές φορές από ανακρίβειες και είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης ιστορικής συγκυρίας, καταγράφουν μια δομική παθογένεια στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σπεύδω να διευκρινίσω ότι εδώ γίνεται λόγος για τις πολιτικές σχέσεις μόνο. Όμως, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, η πολιτική είναι μείζον θέμα, μια που επηρεάζει και τις άλλες πτυχές των σχέσεων -και όπως δείχνει η δημοσκόπηση- προφανώς και τις αντιλήψεις ενός ευρύτερου κοινού.
Επιμονή Μέρκελ να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Τρία πλέγματα θεμάτων -ή και προβλημάτων- επισκιάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας: Η τραγική ιστορία της γερμανικής κατοχής, που σε όλες τις διαστάσεις της ακόμα δεν έχει ξεπεραστεί, ο ρόλος της Γερμανίας στην ευρωκρίση, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ταυτίζει με τη χειρότερη περίοδο της μεταπολίτευσης, και τέλος η στάση του Βερολίνου στα ελληνοτουρκικά.
Στα 16 χρόνια της Καγκελαρίας της κυρίας Μέρκελ, τα δύο τελευταία κυριάρχησαν στην ατζέντα των διμερών σχέσεων και -για να το περιγράψω διπλωματικά- οι θέσεις των δύο πλευρών δεν βρίσκονταν πάντα σε αρμονία.
Στα αφιερώματα που δημοσιεύονται τις μέρες αυτές για το στίγμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου, οι σχολιαστές συμφωνούν στο ότι ο πραγματισμός και η επιμονή στην εξεύρεση συμβιβασμού, ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, αποτελούσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του στυλ διακυβέρνησής της.
Δύο παραδείγματα μόνο: Όταν ένα μεγάλο κομμάτι του κόμματός της απαιτούσε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, η Καγκελάριος έκανε αγώνα για να παραμείνει στο κοινό νόμισμα.
Διαβάστε τη συνέχεια στη DW