Πολλοί λένε πως οι εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου στην Αγγλία, ίσως να είναι οι σημαντικότερες για την χώρα από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Και ίσως όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς, τι έχει τραβήξει η χώρα μετά το δημοψήφισμα.
Οι μέχρι τώρα μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών δεν μπορούν παρά να είναι ευχάριστες για το Συντηρητικό κόμμα του κου Μπόρις Τζόνσον που του δίνουν σαφές προβάδισμα. Και γιατί όχι; Αυτό για τρεις κυρίως λόγους: Πρώτον, είναι σχεδόν ο απόλυτος εκφραστής του πλειοψηφικού Brexit, μιας και το κόμμα του Ν. Φάραντζ πλέον καρκινοβατεί. Δεύτερον, ο κύριος αντίπαλός του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών, έχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στο εκλογικό σώμα και η πολιτική του ατζέντα δεν έχει μια αντίστοιχη αιχμή, σαν το Brexit των Συντηρητικών, για να λειτουργήσει συσπειρωτικά. Τρίτον, το εκλογικό σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να ευνοεί υπέρμετρα τον πρώτο σε ψήφους, άρα το Συντηρητικό κόμμα έχει και αυτό το πλεονέκτημα.
13 μονάδες μπροστά και όμως….
Αυτήν τη στιγμή το προβάδισμα των Συντηρητικών είναι της τάξης των 13 ποσοστιαίων μονάδων. Το ποσοστό αυτό είναι λυτρωτικό αν σκεφτεί κανείς πως ήταν η έλλειψη ικανής πλειοψηφίας στη Βουλή των Κοινοτήτων που εμπόδισε την Αγγλική κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμα και ένα άτακτο Brexit, το οποίο πολλοί την κατηγορούν πως ήταν η πραγματική της πολιτική ατζέντα. Πέραν του ότι η αδυναμία αυτή θα μπορούσε να κάνει τους εχέφρονες εκ των Βρετανών να αισθανθούν τυχεροί, οι Συντηρητικοί δεν έβλεπαν το πράγμα έτσι. Και κατέληξαν ως γνωστόν να χάνουν τη μια κρίσιμη ψηφοφορία στην Βουλή μετά την άλλη.
Η τωρινή δημοσκοπική διαφορά των 13 ποσοστιαίων μονάδων κάνει τον «εφιάλτη» του Μπ. Τζόνσον να δείχνει μια μακρινή ανάμνηση, μιας και του εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία. Και μάλιστα με ικανό περιθώριο να μειωθεί.
Τι είναι αυτό όμως που ανησυχεί τους Συντηρητικούς δεδομένου πως ακόμα και με 8-10% διαφορά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο; Και κυρίως γιατί;
Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα….
… είναι ανοιχτοί οι εκλογικοί κατάλογοι στη Μ. Βρετανία για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων. Πολλές οργανώσεις στα σόσιαλ μίντια αλλά και καλλιτέχνες παρότρυναν τις τελευταίες εβδομάδες τους Άγγλους, κυρίως τους νέους, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους. Γενικά είναι γνωστό πως ειδικά στην Ευρώπη σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό της αποχής είναι αρκετά υψηλό. Ειδικά ανάμεσα στους νέους. Και ενώ το επίπεδο νέων εγγραφών ήταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ηπίως αυξανόμενα μέχρι τώρα, ξαφνικά χθες και προχτές, 24 και 25 Νοεμβρίου, εκτοξεύτηκε στο απίστευτο συγκριτικά ύψος των 366.000 νεων εγγραφών με τις 351.000 από αυτές μόνο σε αυτό το διήμερο. Από αυτές τις 351.000 τελευταίες εγγραφές, οι 150.000 είναι στο ηλικιακό γκρουπ 18-24 και άλλες 114.000 μεταξύ 24 και 35 ετών. Να είναι τυχαίο πως μόλις στις 7:13 μμ την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου,ο γνωστός Βρετανός ραπερ Stormzy παρότρυνε τους νέους κυρίως να εγγραφούν για να ψηφίσουν; Και μήπως είναι ανησυχητικό για τους Συντηρητικούς, πως δήλωσε ευθαρσώς πως εκείνος θα ψηφίσει τον Τζ. Κόρμπιν;
Το παράδοξο Κόρμπιν ανησυχεί τους Τόρυς
Όπως αναφέρθηκε και πριν, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν είναι ένας δημοφιλής πολιτικός. Δεν ήταν λίγες οι φορές, τους τελευταίους ταραχώδεις μήνες στην πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανία, που τόσο οι πολίτες όσο και πολιτικοί, αναφέρθηκαν στην απαρέσκειά τους στο ενδεχόμενο να γίνει πρωθυπουργός. Και ναι, είναι σίγουρο πως δεν θα γίνει. Αλλά όπως επισημαίνει και ένας αναλυτής, όσο περισσότερο απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο, τόσο ευκολότερα ο μέσος Άγγλος ψηφοφόρος που δεν υποστηρίζει το Brexit ή/και επιθυμεί την διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος θα του δώσει την αντι-Μπόρις Τζόνσον ψήφο του.
Παράλληλα ο κ. Κόρμπιν φαίνεται να ευνοείται και από το γεγονός ότι το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών δεν δείχνει να συσπειρώνει τους Remainers. Σαν να έχει κάνει άθελά του, τα μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα, φαίνεται να οδεύει προς τις εκλογές ο αρχηγός των Εργατικών!
Η αιχμή του δόρατος Τζόνσον
Καθώς η ημέρα των εκλογών πλησιάζει, ένα ερώτημα που απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές είναι το ακόλουθο: Είναι σίγουρο πως το θέμα Brexit, το οποίο απασχολεί τη χωρά εδώ και τρία σχεδόν χρόνια και μάλιστα τραυματικά, θα αντέξει να αποτελεί από μόνο του σχεδόν, την κύρια υπόσχεση Τζόνσον; Μέχρι σήμερα, ο Άγγλος Πρωθυπουργός είναι πολύ συγκρατημένος σε άλλες προεκλογικές εξαγγελίες του. Είναι χαρακτηριστικό, πως ενώ ο Τζ. Κόρμπιν υποσχέθηκε μέτρα και πολιτικές ύψους περίπου 80 δισ. λιρών, ο κος Τζόνσον αρκέστηκε σε αντίστοιχες κάτω των 10 δισ. Είναι προφανές πως η επιμονή του στην υπόθεση Brexit, τον διευκόλυνε μεχρι στιγμής, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το κόμμα του Ν. Φαρατζ. Θα διατηρήσει όμως την αναγκαία δυναμική του μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, ένα θέμα που τόσο έχει κουράσει τους Άγγλους;
Αριθμοί και ίσως … νότες
Ας συγκρατήσουμε τους εξής αριθμούς: αν η διαφορά μεταξύ των δυο μεγάλων κομματων είναι γύρω στο 7% και ο Τζ. Κόρμπιν πάρει πάνω από 30% των ψήφων, τότε το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας είναι πλέον ορατό. Μία από τα ίδια όπως και πριν τις εκλογές δηλαδή. Και αν συμβεί αυτό, Kύριος είδε αν το αγγλικό πολιτικό σύστημα με τις παθογένειές του θα μπορέσει να προχωρήσει την υπόθεση Βrexit με διαφορετικό τρόπο ή θα ξαναγίνει δημοψήφισμα ή τέλος πάλι κατα το Απρίλιο του 2020, θα συζητάμε για νέα αναβολή του. Είναι άραγε πιθανό ο ράπερ Stormzy, να δώσει τελικά τον τόνο στις εκλογές;