Το πολιτικό πράσινο φως στο σχέδιο που δρομολογεί το G7 και κυρίως η Ουάσιγκτον για τη διασφάλιση δανείων ύψους περίπου 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία με την αξιοποίηση των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά assets έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή virtual συνεδρίαση τους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, σε δήλωση του μετά το πέρας της συνεδρίασης υποστήριξε πως οι υπουργοί στήριξαν το σχέδιο σε συνεργασία με τους εταίρους τους στο G7. Ωστόσο, δημοσιεύματα ανέφεραν πως, παρά τη θετική τους στάση, υπογράμμισαν και την ανάγκη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να μοιραστούν το ρίσκο που θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση.

Το τελευταίο πιθανότατα έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των «παγωμένων» assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ύψους 280 δισ. δολαρίων, κρατούνται στην Ευρώπη και ειδικότερα στο Euroclear.

Πάντως, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που συμμετείχε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, υποστήριξε – σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg – πως η αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων (κυρίως τόκων) που προκύπτουν από τα εγκλωβισμένα ρωσικά assets δεν αποτελεί ρίσκο για το ευρώ!

Σημειωτέον πως η συζήτηση του Eurogroup έλαβε χώρα καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη ανεβάζουν… στροφές στο πλαίσιο της διασφάλισης νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία μέσα από δάνεια που θα στηρίζονται στα κέρδη από τα παγωμένα λόγω των κυρώσεων assets της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Το ποσό των δανείων που συζητείται κυμαίνεται στα 50 δισ. δολάρια.

Οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν ήδη με το σχέδιο, σε συνεδρίαση τους τον περασμένο μήνα, οπότε μετά και την αποδοχή της Ευρώπης, όλα είναι έτοιμα για την τελική έγκριση στη σύνοδο κορυφής των μελών της Ομάδας των Επτά, που θα λάβει χώρα στην Ιταλία, την ερχόμενη εβδομάδα (13 με 15 Ιουνίου, στην Απουλία). Δεν είναι τυχαίο ότι στη σύνοδο έχουν προσκληθεί να παραστούν και η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Πάντως, πρακτικές λεπτομέρειες, όπως το επιτόκιο και η διάρκεια των δανείων, παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα συνάμα με το νούμερο ένα ερώτημα που αφορά απλά το… ποιος θα δώσει τα λεφτά!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι από τους Αμερικανούς είναι οι ΗΠΑ να είναι η χώρα που θα προσφέρει το δάνειο προς την Ουκρανία, το οποίο κατόπιν θα αποπληρωθεί σταδιακά από τα κέρδη των ρωσικών assets που βρίσκονται στην ΕΕ, μαζί βέβαια με μικρότερες συνεισφορές από τα υπόλοιπα μέλη του G7.

Ωστόσο φαίνεται πως η Ουάσιγκτον απαιτεί συγκεκριμένες εγγυήσεις: ζητά από την ΕΕ να δεσμευτεί σε επ’ αόριστον παράταση των κυρώσεων κατά της Μόσχας, έτσι ώστε τα ρωσικά assets να μείνουν όντως «παγωμένα» για να συνεχίσουν να καλύπτουν την αποπληρωμή του δανείου (μόνο στο Euroclear η απόδοση από τα ρωσικά assets κυμαίνεται στα 3 δισ. δολάρια ετησίως), τουλάχιστον έως ότου το Κρεμλίνο συμφωνήσει να πληρώσει αποζημιώσεις.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί πως, αν η ΕΕ αποφασίσει για οποιοδήποτε λόγο να σταματήσει τις κυρώσεις, ως πιστωτής θα επωμίζονταν όλο το βάρος ενός δανείου, που το Κίεβο δύσκολα θα μπορούσε από μόνο του να αποπληρώσει. Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τις χρηματοπιστωτικές επιπτώσεις, κυρίως ζημιές, που θα μπορούσαν να προκύψουν μακροπρόθεσμα από τις εγγυήσεις αυτές και τι θα σήμαιναν για το ευρώ.

Το πρόβλημα με την πρόταση αυτή είναι πως με το τωρινό καθεστώς η ΕΕ ανανεώνει και κάποιες φορές διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας κάθε έξι μήνες, με το πακέτο να περιλαμβάνει και το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής της Τράπεζας. Όμως, η ανανέωση τους απαιτεί ομόφωνη έγκριση από τους «27», μια διαδικασία που δεν γίνεται κάθε φορά εύκολα δεδομένου πως η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν βάζουν συνεχή εμπόδια.

Πάντως, διεθνή δημοσιεύματα, αναφέρουν πως ήδη οι Ευρωπαίοι αναζητούν φόρμουλα, ώστε να παρακάμψουν την υποχρέωση της ανανέωσης των κυρώσεων κάθε έξι μήνες.

Ένα εναλλακτικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για την αμερικανική πρόταση, είναι πως κάθε χώρα του G7 ή οι εταίροι της θα αξιοποιήσει τα «παγωμένα» ρωσικά assets που βρίσκονται στην κυριαρχία της διασφαλίζοντας δάνεια σε διμερές επίπεδο προς την Ουκρανία. Αυτό όμως για την ΕΕ συλλογικά σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ως εγγύηση τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η επιλογή αυτή ουσιαστικά είναι πολύ πιο περίπλοκη για τους Ευρωπαίους, καθώς σημαίνει πως οι «27» θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα να χρησιμοποιήσουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως εγγύηση πέραν του 2025.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ανοίγουμε μέτωπο με τις πολυεθνικές – Το πρώτο πρόβλημα των πολιτών είναι η ακρίβεια

Ευρωεκλογές 2024: Αντίστροφη μέτρηση για την 9η Ιουνίου – Το προφίλ των υποψήφιων ευρωβουλευτών

Yδροπλάνα: «Πιάνουν» Φθιώτιδα και αλλάζουν την εικόνα σε 5 λιμάνια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ