search icon

Ευρώπη

Το νομοσχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία – Καμπανάκι από 150 CEOs (tweet)

Σοβαρές ενστάσεις για τη νομοθεσία που δρομολογεί η ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη εξέφρασαν σε ανοιχτή επιστολή τους οι επικεφαλής πάνω από 150 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων - Προειδοποιούν για πλήγμα στην τεχνολογική πρωτοπορία και ανταγωνιστικότητα της περιοχής

Έντονες επιφυλάξεις για την προτεινόμενη νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη που δρομολογεί η ΕΕ εξέφρασαν πάνω από 150 επικεφαλής κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών, επισημαίνοντας ότι οι κανόνες εμπεριέχουν το ρίσκο να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και άρα την οικονομία συνολικά, χωρίς απαραιτήτως να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που δημιουργεί το πεδίο του ΑΙ.

Οι επιφυλάξεις αυτές διατυπώθηκαν σε ανοιχτή επιστολή, η οποία εστάλη σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ευρωβουλή, αλλά και στα κράτη μέλη.

«Κατά την εκτίμηση μας το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης αλλά και την τεχνολογική της κυριαρχία χωρίς να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή που φέρει την υπογραφή 150 ηγετικών στελεχών ομίλων όπως η Siemens, η Airbus, η Renault, η Heineken, η Meta, η Cellnex και η τράπεζα Berenberg.

Οι Ευρωπαίοι CEOs σχολιάζουν ότι ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης τους προσφέρει την ευκαιρία να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής πρωτοπορίας, όμως αν η νομοθεσία που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες είναι υπερβολικά αυστηρή ανεξαρτήτως του τρόπου χρήσης της ΑΙ, τότε θα τους στερήσει την ευκαιρία αυτή.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι το αυστηρό πλαίσιο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ υψηλά κόστη προσαρμογής και μεγάλο ρίσκο νομικής ευθύνης που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τις εταιρείες ΑΙ, ώστε αυτές να εγκαταλείψουν το ευρωμπλόκ, αφήνοντας έτσι την περιοχή με ένα κρίσιμο παραγωγικό κενό σε σχέση με τις ΗΠΑ.

«Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στις παρυφές» προειδοποιούν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι η νέα νομοθεσία που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες ρισκάρει να υπονομεύσει τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της περιοχής και την πορεία της προς την καινοτομία. Μάλιστα, ένα από τα βασικά σημεία ανησυχίας τους έχει να κάνει με το πολύ αυστηρό πλαίσιο που θα διέπει τη λεγόμενη γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Θυμίζουμε πως η έντονη ανησυχία για την ανάπτυξη του κλάδου και εργαλείων, όπως το ChatGPT, όπως και οι συνέπειες τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας οδήγησε την ΕΕ να είναι από τις πρώτες που συμφώνησε στη δρομολόγηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα καλύπτει τον κλάδο του ΑΙ. Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε και υπερψηφίστηκε από την Ευρωβουλή το Μάιο βρίσκεται ακόμη υπό διαβούλευση μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν.

Ανάμεσα στα βασικά σημεία του νόμου είναι πως οι δημιουργοί βασικών μοντέλων ΑΙ, ανεξαρτήτως του σχεδιαζόμενου λόγου χρήσης της εφαρμογής, θα είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν το προϊόν τους στα μητρώα της ΕΕ και να περνούν διάφορα στάδια μελέτης και αξιολόγησης πιθανού κινδύνου με υψηλές απαιτήσεις διαφάνειας. Αυτό ακριβώς οδηγεί σε αυξημένο κόστος και νομικές επιπλοκές που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ανάπτυξη τους στην Ευρώπη, όπως επισημαίνει και η επιστολή.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα επιχειρηματικά στελέχη προτείνουν τη δημιουργία ενός θεσμικού εποπτικού οργάνου, που θα απαρτίζεται από ειδικούς και παράγοντες της αγοράς, που θα αναλάβει να επιτηρεί την εφαρμογή των κανόνων ταυτόχρονα με την πρόοδο της τεχνολογίας του ΑΙ.

Σε πρώτη φάση δεν υπήρχε επίσημη απάντηση της Κομισιόν στις επισημάνσεις αυτές. Ωστόσο, ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, Ντράγκος Τουντοράκ, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαμόρφωσε το νομοσχέδιο απέρριψε κατηγορηματικά τις ενστάσεις της επιστολής προσθέτοντας ότι υπονομεύει την αναμφισβήτητη προσπάθεια της Ευρώπης να «βγει» μπροστά αποτελώντας την πρώτη που έχει την πρόθεση να ορίσει ένα κανονιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα μιας από τις πιο σκληρές και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρωβουλή, με πάνω από 1.000 τροποποιήσεις.

Διαβάστε ακόμα

Ο Τσίπρας, οι μνηστήρες και το ΠΑΣΟΚ, η αναζήτηση του Πατέλη, τα μερίσματα των τραπεζών, ο επενδυτής του Βόλου και η περιπέτεια του Σαραφιανού

UniCredit: Ανάπτυξη 1,8% το 2023 και 1,5% το 2024 – Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα των εκλογών (γραφήματα)

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,7% έως 3% το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version