Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε στο κέντρο τύπου, αμέσως μετά τη διαπίστευση. Το μπαρ διέθετε έξι διαφορετικά κρασιά, μεταξύ αυτών δύο ελληνικά: τη διαχρονικά αγαπημένη «Νάουσα» της οικογένειας Μπουτάρη, αλλά και το δροσερό «Σαββατιανό» από το Κτήμα Παπαγιαννάκου. Ναι, δεν κάνετε λάθος, το ταπεινό Σαββατιανό της αττικής γης που οι παππούδες μας περιφρονούσαν, αλλά τώρα περνάει μία δεύτερη άνοιξη στα χέρια άξιων παραγωγών. Τιμές λογικές. Στα αθηναϊκά σούπερ-μάρκετ το Σαββατιανό έχει κατακτήσει μόνιμη θέση, τώρα δοκιμάζει την τύχη του και εκτός συνόρων.
«Σίγουρα το Σαββατιανό έχει ανέβει πολύ τα τελευταία χρόνια και αδίκως είχε υποτιμηθεί στο παρελθόν, γιατί δεν γίνονταν σωστές οινοποιήσεις» λέει ο Γιάννης Παπαγιαννάκος που εκπροσωπεί μία νέα, δυναμική γενιά παραγωγών, μαζί με την αδελφή του Αγγελική. «Εμείς τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε αγωνιστεί και έχουμε αναδείξει τη δυναμική που έχει αυτή η ποικιλία. Μας κάνει πολύ χαρούμενους ότι αυτό δίνει το έναυσμα να ασχοληθούν με την παραγωγή Σαββατιανού σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο στον αττικό αμπελώνα που είναι η γενέτειρα της ποικιλίας».
Ξυνόμαυρο, το επόμενο «Ασύρτικο»
Ας είμαστε ειλικρινείς όμως, το Σαββατιανό δεν είναι (και δύσκολα θα γίνει) «σημαία» του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό. Στους πιο γνωστούς «παίκτες» της αγοράς, με βραβεύσεις εκτός συνόρων, περιλαμβάνονται η Μαλαγουζιά και το Ξυνόμαυρο από το Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Με ορμητήριο το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής τα κρασιά του Κτήματος αναζητούν νέες αγορές. Ο υπεύθυνος εξαγωγών Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης λέει στην Deutsche Welle ότι «το ελληνικό κρασί αναβαθμίζεται συνεχώς» και τονίζει ότι στις φετινές βραβεύσεις Mundus Vini, τις πιο σημαντικές του κλάδου στη Γερμανία, ακόμη και το Ασύρτικο του Κτήματος Άλφα απέσπασε «μεγάλο χρυσό βραβείο».
Διαβάστε περισσότερα: DW