Το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό κρατίδιο η Ανδόρα εντάχθηκε επίσημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή και έγινε το 190ο κράτος μέλος του Ταμείου, καθώς ο τουρισμός και το εμπόριο από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η οικονομία του πριγκιπάτου, έχουν δεχθεί πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΝΤ η αρχική ποσόστωση της Ανδόρας -η κεφαλαιακή συνδρομή που ορίζει το δικαίωμα ψήφου και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση- είναι 82,5 εκατ. Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα, ή περίπου 116,4 εκατ. δολάρια.
«Η Ανδόρα αντιμετωπίζει τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες προκλήσεις κοινές για τις ευρωπαϊκές και τις άλλες χώρες μέλη του ΔΝΤ, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από την πανδημία», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μετά την τελετή υπογραφής παρουσία της πρέσβειρας της Ανδόρας στις ΗΠΑ, τον Καναδά, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Έθνη, Ελισέντα Βίβες Μπαλμάνα.
«Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί στενά με τις αρχές και τους πολίτες της Ανδόρας, για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης και εξέλιξης μετά την πανδημία σε συνεργασία με άλλους εταίρους της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.
Η Fitch Ratings τον Ιούλιο ανέφερε ότι η Ανδόρα θα βιώσει μια βαθιά ύφεση το 2020, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 11,4%, με πτώση κατά 50% στις τουριστικές κρατήσεις. Ωστόσο, η Fitch επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ανδόρας σε BBB +, προβλέποντας επιστροφή σε ανάπτυξη 4,3% το 2021.
Ως μέλος του ΔΝΤ, η κυβέρνηση του πριγκιπάτου θα λαμβάνει ετήσια ανασκόπηση των οικονομικών προοπτικών και πολιτικών του, από το Ταμείο, τεχνικές συμβουλές πολιτικής και θα συμμετάσχει στο εαρινό και ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ανδόρα είχε πληθυσμό 77.142 κατοίκους το 2019 και η παραγωγή του ΑΕΠ ανερχόταν στα 3,15 δισ. δολάρια, χαρακτηρίζοντάς την ως χώρα «υψηλού εισοδήματος». Ενώ χρησιμοποιεί ως νόμισμα το ευρώ, δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει τη δική της κεντρική τράπεζα.
Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το εμπόριο και ο τουρισμός αποτελούν σχεδόν το 40% της οικονομικής δραστηριότητας της Ανδόρας, με σχεδόν 8 εκατομμύρια επισκέπτες στις πίστες σκι και τα ορεινά μονοπάτια το 2019. Οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ της.