Προβληματισμό στο Βερολίνο και όχι μόνο προκάλεσαν τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού, που αντί να περιορίζεται, συνεχίζει να ανεβαίνει συμβάλλοντας έτσι στη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη συνολικά.
Σύμφωνα με την Destatis, ο δείκτης για τον Ιούνιο αυξήθηκε στο 6,8% σε ετήσια βάση από το 6,3% τον περασμένο μήνα, ήτοι πάνω από την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν αύξηση στο 6,7%.
Παράγοντας κλειδί φαίνεται πως ήταν η εκτίναξη του κόστους των μεταφορών, καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε περικοπή της κρατικής επιδότησης προς τα εισιτήρια των λεωφορείων και των τρένων.
Θυμίζουμε πως στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση είχε εισαγάγει, τον περασμένο Ιούλιο, ένα ενιαίο επιδοτούμενο εισιτήριο για τα περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς σε τιμή μόλις στα 9 ευρώ το μήνα. Με την αναθεώρηση του μέτρου από το Μάιο η επιδότηση δεν καταργήθηκε, ωστόσο μειώθηκε δραστικά με την ενιαία μηνιαία κάρτα να διαμορφώνεται στα 49 ευρώ.
Ειδικά ο πληθωρισμός του κλάδου των υπηρεσιών κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ στο 5,3%, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, αν και επιβραδύνθηκε ελαφρά, παρέμεινε στο πολύ υψηλό επίπεδο του 13,7%.
Ουσιαστικά την μόνη σημαντική πτώση παρουσίασαν οι τιμές στην ενέργεια, που κυμάνθηκαν μόλις στο 3% σε ετήσια βάση.
Το άλμα του πληθωρισμού στη Γερμανία ήρθε σε αντίθεση με τα θετικά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Ισπανία, όπου ο δείκτης όχι μόνο μειώθηκε, αλλά έπεσε κάτω και από το επιθυμητό όριο ασφαλείας του 2% που θέτει η ΕΚΤ. Συγκεκριμένα ο ισπανικός πληθωρισμός έπεσε από το 2,9% στο 1,6% τον Ιούνιο.
Τα αντιμαχόμενα μηνύματα από τους δείκτες αιτιολογούν την πρόθεση της ΕΚΤ να συντηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική και μάλιστα με νέες αυξήσεις των επιτοκίων θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός δεν παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις σταθερής πτωτικής πορείας, όπως επεσήμανε και χθες η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ. Πάντως, οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία του πληθωρισμού συνολικά στην Ευρωζώνη κάνουν λόγο για νέα πτώση τον τελευταίο μήνα.
Τα στοιχεία για την Ευρωζώνη θα δημοσιευτούν από την Eurostat, αύριο Παρασκευή, με τους αναλυτές να «ποντάρουν» σε νέα υποχώρηση του δείκτη από το 6,1% στο 5,6% τον Ιούνιο. Αν και στα επίπεδα αυτά θα παραμείνει πολύ μακριά από το όριο του 2% που επιζητά η ΕΚΤ.
Διαβάστε ακόμα
Τα 7 μέτρα – «ανάσα» που εντάσσονται στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ