Η Ιταλία θα σεβαστεί πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για τις τράπεζες και δεν θα λειτουργήσει μονομερώς αψηφώντας τους κανονισμούς των Βρυξελλών διευκρίνισε ο σήμερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της χώρας Ματέο Ρέντσι.
Με την απάντησή του αυτή η ιταλική κυβέρνηση διαψεύδει επί της ουσίας το ρεπορτάζ των Financial Times που ήθελαν τη χώρα να διοχετεύει δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιου χρήματος στο προβληματικό της τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση που αυτό βρεθεί σε «συστημική δυσχέρεια», παραβαίνοντας έτσι τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
«Η Ιταλία δεν έχει καμία πρόθεση να αψηφήσει τις Βρυξέλλες στο θέμα των τραπεζών. Σεβόμαστε τους κανόνες και προτιμούμε για τις τράπεζές μας, λύσεις που εστιάζουν στην αγορά», τόνισε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κυβέρνησης.
Νωρίτερα, οι ιταλικές τράπεζες κατέγραφαν απώλειες 4% ενώ η Monte dei Paschi di Siena έπεφτε 9%.
Οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν «φορτωθεί» με κόκκινα δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, ενώ οι τιμές των μετοχών τους έχουν υποχωρήσει πάρα πολύ μετά την βρετανική απόφαση για αποχώρηση από το ευρωπαϊκό μπλοκ. Την ίδια ώρα η χώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν προκειμένου να καταστρώσει ένα σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της με δημόσιο χρήμα, περιορίζοντας τις ζημιές για τους επενδυτές όπως ανέφερε την Κυριακή εκπρόσωπος της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως στην ιταλική κυβέρνηση για την παροχή ρευστότητας 150 δισ. ευρώ στις ιταλικές τράπεζες με τη μορφή κεφαλαιακών εγγυήσεων έως το τέλος του 2016. Ωστόσο, η στήριξη είναι προληπτική και περιορισμένη αφού η ΕΚΤ ανακοίνωσε ήδη ότι είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στις τράπεζες αν χρειαστεί, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα.
Πάντως από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, απέρριψε την περασμένη εβομάδα το αίτημα της Ιταλίας για αναστολή των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων και bail-in ώστε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Την ίδια ώρα, ο Benoit Coeure, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, είχε πει ότι η όποια αναστολή των κανόνων για το bail-in θα σημάνει το τέλος της τραπεζικής ένωσης «όπως την ξέρουμε».
«Καμπανάκι» από την Moody’s
Την ίδια ώρα όμως η Moody’s επισημαίνει σε ανάλυσή της ότι το κρατικό πακέτο ρευστότητας που ενέκρινε η Κομισιόν αν και βοηθά το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα θεμελιώδη ζητήματά του, όπως τα προβληματικά δάνεια.
Όπως αναφέρει ο οίκος, οι προβλέψεις των τραπεζών δείχνουν ακριβώς αυτό το πρόβλημα, ότι δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια παραμένουν πολύ υψηλά παρά την πρόσφατη σταθεροποίησή τους.