search icon

Ευρώπη

Θρίαμβος των Εργατικών στη Βρετανία – Επιστρέφουν στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – Κιρ Στάρμερ: «Τα καταφέραμε!»

Iστορική νίκη των Εργατικών με πάνω από 412 έδρες - Καταποντίστηκαν οι Τόρις του Ρίσι Σούνακ με μόλις 121 έδρες - Θετική η αντίδραση των αγορών - Συγχαρητήρια Μητσοτάκη στον Στάρμερ-Guardian: Πέντε συμπεράσματα από τις βρετανικές εκλογές

Θρίαμβο των Εργατικών στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία που φέρνει τεκτονική αλλαγή στην πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει το αποτέλεσμα της κάλπης. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός με σαφή εντολή να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για τις μεταρρυθμίσεις,  τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τις προσπάθειες για την τόνωση της ανάπτυξης.

Οι Τόρις του Ρίσι Σούνακ καταποντίστηκαν με υπουργούς της κυβέρνησής του αλλά και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν μερίδιο ευθύνης για το ολέθριο αποτέλεσμα, όπως η Λιζ Τρας να χάνουν την έδρα τους. Στους πρωταγωνιστές της βραδιάς και ο Νάιτζελ Φάρατζ ο πολιτικός που επέβαλε σε μεγάλο βαθμό το δημοψήφισμα για το Brexit και που τώρα υπόσχεται να… κυνηγήσει τους Εργατικούς.

Ρίσι Σούνακ: Παραιτούμαι από την ηγεσία των Τόρις

Αναλαμβάνω την ευθύνη για την ήττα των Συντηριτικών στις εκλογές δήλωσε ο Σούνακ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ. Αυτή είναι μια δύσκολη μέρα, στο τέλος μιας σειράς δύσκολων ημερών” και τελειώνει την ομιλία του.  Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο. Και αυτό οφείλεται αποκλειστικά σε εσάς, τον βρετανικό λαό, την πραγματική πηγή όλων των επιτευγμάτων μας, των δυνάμεών μας και του μεγαλείου μας. Σας ευχαριστώ.

Ο Σούνακ ευχήθηκε στον Στάρμερ καλή τύχη ως πρωθυπουργός, λέγοντας ότι είναι “αξιοπρεπής άνθρωπος με πνεύμα”.  Ενώ υπήρξε πολιτικός μου αντίπαλος, ο Κίρ Στάρμερ, θα γίνει σύντομα πρωθυπουργός μας. Σε αυτή τη δουλειά, οι επιτυχίες του θα είναι επιτυχίες όλων μας και εύχομαι σε αυτόν και την οικογένειά του καλή επιτυχία. Ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μας σε αυτή την εκστρατεία, είναι ένας αξιοπρεπής  άνθρωπος που σέβομαι.

O Στάρμερ θα συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και στη αμέσως μετά, γύρω στις 14:20 (ώρα Ελλάδας), θα εκφωνήσει ομιλία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ηδη στις 5 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι Εργατικοί είχαν ξεπεράσει το όριο των 326 εδρών, που συνιστά αυτοδυναμία στη Βουλή των Κοινοτήτων, αποτέλεσμα λίγα λεπτά μετά από την παραδοχή ήττας από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Αμέσως μετά ο Κιρ Στάρμερ απευθύνθηκε σε πλήθος λέγοντας «τα καταφέραμε!», προσθέτοντας ότι «τώρα αρχίζει η αλλαγή», με το κόμμα του να τίθεται στην υπηρεσία του βρετανικού λαού. Είπε πως οι Βρετανοί ξυπνούν με μια ανακούφιση για την αποτίναξη ενός βάρους από τους ώμους τους και με τη δυνατότητα «να ανακτήσουν το μέλλον τους» μετά από 14 χρόνια Συντηρητικής διακυβέρνησης.

Με τη νίκη έρχεται και μια μεγάλη ευθύνη για μία «εθνική ανανέωση» και για την παροχή ευκαιριών και αποκατάστασης του σεβασμού προς τους πολίτες που παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες. «Πρέπει να επαναφέρουμε την πολιτική στην υπηρεσία του κοινού, να δείξουμε ότι η πολιτική μπορεί να είναι δύναμη καλού», συνέχισε, επισημαίνοντας πως αρχίζει ένας αγώνας περί αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που θα καθορίσει την εποχή μας, με γνώμονα το καλό της χώρας πάνω από το καλό του κόμματος. «Θα κυβερνήσω για κάθε ένα άτομο σε αυτή τη χώρα», διαβεβαίωσε ο  Στάρμερ, λέγοντας ότι οι εκλογές κερδήθηκαν με σκληρή μάχη από το αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα και ότι αυτή η αλλαγή του κόμματος χάρισε τη νίκη.

Επίσημο αποτέλεσμα στις 12:34 π.μ (ώρα Ελλάδος)

 

Οπως σχολιάζει το Bloomberg είναι σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος της ψήφου μεταφράζεται σε απόρριψη των Συντηρητικών μετά από χρόνια χάους – παρά σε κύμα ενθουσιασμού για τους Εργατικούς. Επιπλέον, η αύξηση της υποστήριξης για το κόμμα Reform UK — το οποίο δεν έχει κερδίσει πολλές έδρες μέχρι στιγμής, αλλά έχει λάβει πάνω από το 15% των ψήφων — καταδεικνύει το βαθμό οργής που νιώθουν πολλοί στη Βρετανία για το παραδοσιακό δίδυμο Εργατικών-Συντηρητικών.

Η συμμετοχή στις εκλογές αυτές έχει πέσει σε χαμηλό 100 ετών γεγονός που υποδηλώνει την απόρριψη των Συντηρητικών, καθώς και την παρατεταμένη δυσαρέσκεια για το παραδοσιακό δίδυμο στη βρετανική πολιτική.

 

Τι έδειχναν τα exit polls

Το exit poll της εταιρείας Ipsos για το BBC, το ITV και το Sky, μόλις έκλεισαν οι κάλπες τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας/ Κύπρου έδειξε ότι οι Εργατικοί εκτιμάται ότι θα λάβουν 410 έδρες, δηλαδή 209 έδρες περισσότερες από όσες είχαν εξασφαλίσει στις προηγούμενες εκλογές. Εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, αυτό σημαίνει ότι ο Σερ Κιρ Στάρμερ θα γίνει πρωθυπουργός με 410 βουλευτές των Εργατικών – λίγο λιγότερους από του Τόνι Μπλερ το 1997. Ακολουθούν οι Συντηρητικοί με 131 έδρες και απώλεια 241 εδρών.

Στην τρίτη θέση πάντα σύμφωνα με το exit poll είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με εκτίμηση για 61 έδρες και απώλειες 53 εδρών.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα δει τον αριθμό των βουλευτών του να πέφτει στους 10 και η “Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου”, του Νάιτζελ Φαράζ προβλέπεται να λάβει 13 βουλευτές, σύμφωνα με το exit poll.

Το Πράσινο Κόμμα της Αγγλίας και της Ουαλίας προβλέπεται να διπλασιάσει τον αριθμό των βουλευτών του σε δύο και το Plaid Cymru θα κερδίσει τέσσερις βουλευτές. Οι υπόλοιποι προβλέπεται να λάβουν 19 έδρες.

H αναθεωρημένη πρόβλεψη του ΒΒC

Το BBC αναφέρει ότι η αναθεωρημένη πρόβλεψή του δείχνει ότι ο Στάρμερ βρίσκεται σε πορεία για πλειοψηφία 170 εδρών, με τους Εργατικούς σε 410 έδρες και τους Συντηρητικούς σε 144 έδρες

Ακολουθούν τα νέα στοιχεία
Εργατικοί: 411
Συντηρητικοί: 144
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 58
SNP: 8
Reform UK: 4
Plaid Cymru: 4
Πράσινοι: 2
Άλλοι: (20 βουλευτές της Βόρειας Ιρλανδίας συν ένας ανεξάρτητος, ο Jeremy Corbyn)
Πλειοψηφία: 170

Αυτό θα εξακολουθούσε να είναι το χειρότερο αποτέλεσμα του Συντηρητικού Κόμματος στην ιστορία του, όσον αφορά τον αριθμό των εδρών, αλλά θα ήταν μόνο κατά δύο έδρες χειρότερο από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ, 156 έδρες στις εκλογές του 1906.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, μετά τη δημοσιοποίηση του exit poll, ο  Κιρ Στάρμερ ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και «εμπιστεύτηκαν ένα αλλαγμένο Εργατικό Κόμμα».

Οι Συντηρητικοί αναμένεται να πέσουν στο χαμηλότερο αριθμό εδρών στη σύγχρονη ιστορία τους και έχουν ήδη χάσει τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είχε ευχαριστήσει τους υποψηφίους των Συντηρητικών, εθελοντές και ψηφοφόρους. «Σας ευχαριστώ για την σκληρή δουλειά σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, και σας ευχαριστώ για την ψήφο σας», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

 

 

 

Νικητής της εκλογικής βραδιάς αναδεικνύεται και το UK Reform το οποίο έχει κερδίσει τέσσερις έδρες μέχρι στιγμής, με τον ηγέτη του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ να κερδίζει στην όγδοη προσπάθειά του να πάρει μια θέση στο κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας την έδρα του Κλάκτον που είχαν οι Τόρις. Η απόφαση του Φάρατζ να θέσει υποψηφιότητα, η οποία ελήφθη στα μισά της προεκλογικής εκστρατείας, βύθισε τους Συντηρητικούς σε απόγνωση και πιθανότατα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για το μέγεθος της ήττας των Συντηρητικών. “Κάτι πολύ μεγάλο συμβαίνει”, δήλωσε ο Φάρατζ στην ομιλία του για τη νίκη.

 

“Το σχέδιό μου είναι να οικοδομήσω ένα μαζικό εθνικό κίνημα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, και ελπίζω να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να το αμφισβητήσω κανονικά στις γενικές εκλογές του 2029”. “Ερχόμαστε για τους Εργατικούς, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό”, δήλωσε ο Φάρατζ στη νικητήρια ομιλία του. “Αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα από κάτι που θα σας καταπλήξει όλους”.

 

Θετική η αντίδραση των αγορών

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του βρετανικού δείκτη μετοχών σημείωσαν άνοδο και η λίρα διατήρησε τα πρόσφατα κέρδη, αφού ένα exit poll έδειξε ότι το Εργατικό Κόμμα θα έχει σαφή εντολή να υλοποιήσει την υπόσχεσή του για μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα.

Τα συμβόλαια για τον δείκτη FTSE 100 σημείωσαν άνοδο 0,2%, ενώ η λίρα είχε μικρή μεταβολή γύρω στα 1,276 δολάρια.  Προσερχόμενοι στην ψηφοφορία, οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι η νίκη της κεντροαριστερής πλατφόρμας του Starmer θα σήμαινε το τέλος της κατάρρευσης των αγορών που προκαλείται από την πολιτική. Ενώ η ιστορική υποστήριξη των Εργατικών υπέρ της αύξησης των φόρων και των συνδικάτων παραδοσιακά τους έφερνε σε αντίθεση με τις αγορές, αυτή τη φορά οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι το φάντασμα της κρίσης του Ηνωμένου Βασιλείου πριν από δύο χρόνια θα κρατήσει την επόμενη κυβέρνηση υπό έλεγχο. “Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια νησίδα πολιτικής σταθερότητας και αυτό θα ευνοήσει τη συγκράτηση των ασφαλίστρων κινδύνου”, έγραψαν σε σημείωμά τους οι Krishna Guha και Marco Casiraghi της Evercore ISI.

Διαβάστε ακόμη

Σιγκαπούρη: Πώς είναι να ζεις στην πιο ακριβή πόλη του κόσμου

Κώστας Γεράρδος – Πλαίσιο Computers: Σε συνεχή αναπτυξιακή τροχιά με νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ

Το πρώτο ξενοδοχείο γυμνιστών της δεκαετίας του ’80 στην Πελοπόννησο γίνεται πολυτελές resort (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version