Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της Βρετανίας να επιβάλλει καραντίνα 14 ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό προς το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 8 Ιουνίου. Απαντώντας στις αντιδράσεις αερογραμμών και αεροδρομίων η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν κλείνει τα σύνορα της χώρας αλλά προσπαθεί να την προστατέψει από ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Τώρα που έχουμε αφήσει πίσω μας την κορύφωση του ιού, πρέπει να κάνουμε βήματα για να προστατευτούμε ενάντια στα εισαγόμενα κρούσματα, κάτι που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει αυτή την φονική ασθένεια. Και καθώς μειώνεται ο ρυθμός μετάδοσης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και αρχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ταξιδιωτών προς τη χώρα, τα εισαγόμενα κρούσματα θα μπορούσαν να αποτελούν μια μεγάλη και αυξημένη απειλή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ.
Σε όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας θα επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 1.000 λιρών – ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις συνθήκες – που θα αφορά την Αγγλία, ή ποινική δίωξη με την δυνατότητα να επιβληθεί απεριόριστο ποσό, ενώ τα υπόλοιπα έθνη της Βρετανίας θα θέσουν τους δικούς τους κανόνες στις παραβιάσεις του μέτρου.
Από την καραντίνα εξαιρούνται συγκεκριμένες ελάχιστες κατηγορίες πολιτών (όσοι έρχονται από την Ιρλανδία, γιατροί που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση της Covid-19, κάποιοι εποχικοί εργάτες αγροτικών εργασιών). Για όσους δεν έχουν κανονίσει πού θα περάσουν τις μέρες της καραντίνας, η κυβέρνηση θα κανονίζει τη διαμονή τους.
Επίσης οι επιβάτες που φτάνουν στη Βρετανία, προβλέπεται ότι θα συμπληρώνουν έντυπο με στοιχεία επικοινωνίας τους και του χώρου διαμονής τους κατά την καραντίνα, όπως και πληροφορίες για το ταξίδι τους, ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός τους στο ενδεχόμενο της μόλυνσης, αλλά και πιθανοί τυχαίοι έλεγχοι στη διάρκεια της καραντίνας τους, τους οποίους θα διεξάγουν οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τον κανόνα. Κατά την παραμονή τους στην καραντίνα δεν θα μπορούν να δεχτούν επισκέπτες, ούτε να βγουν για την αγορά των βασικών αγαθών, για τα οποία θα πρέπει να φροντίσουν άλλοι.
«Πρέπει να προστατέψουμε τον πληθυσμό της Βρετανίας, μειώνοντας τον αριθμό των περιστατικών που θα διέρχονται των συνόρων μας. Εισάγουμε αυτά τα νέα μέτρα τώρα για να κρατήσουμε τον ρυθμό μετάδοσης σε χαμηλό επίπεδο και να αποτρέψουμε ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα», εξήγησε η υπουργός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βρει νέο τρόπο να ανοίξει τα διεθνή ταξίδια και τον τουρισμό, όπως και ότι τα μέτρα αυτά θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες. «Δεν κλείνουμε τα σύνορά μας, αυτά τα μέτρα θα επανεξετάζονται. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού γιατί δεν θέλουμε ένα δεύτερο κύμα» τόνισε.
Σύμφωνα με την Πατέλ, η συνοριακή φύλαξη της χώρας θα πραγματοποιεί ελέγχους και θα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο σε ξένους πολίτες (που δεν είναι κάτοικοι Βρετανίας), ενώ η απομάκρυνση από τη χώρα θα χρησιμοποιηθεί ως τελευταία λύση.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη ματαίωση των φετινών διακοπών των Βρετανών είπε: «Η συμβουλή είναι ότι δεν είναι η στιγμή για κρατήσεις διακοπών, αυτά τα μέτρα ελήφθησαν για τους σαφείς λόγους που υπογραμμίσαμε» και πρόσθεσε: «η σύσταση του υπουργείου Εξωτερικών είναι να μην ταξιδεύουμε παρά μόνο για πολύ βασικούς λόγους. Δεν μιλάμε για κρατήσεις διακοπών τώρα, θέλουμε να αποφύγουμε ένα δεύτερο κύμα».
Με αντίμετρα απειλεί το Παρίσι
Με «αντίμετρα» απειλεί η Γαλλία το Λονδίνο μετά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνηση να επιβάλλει καραντίνα διάρκειας 14 ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ηπειρωτική Ευρώπη.
«Σημειώνουμε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και εκφράζουμε τη λύπη μας» ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, στην ανακοίνωση του Λονδίνου. «Η Γαλλία είναι έτοιμη να εφαρμόσει αντίμετρα μόλις τεθεί σε εφαρμογή αυτό το μέτρο από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε.
Αντιδράσεις από την αγορά
Ο Πολ Έβεριτ διευθυντής της ADS, της Ένωσης που εκπροσωπεί τους τομείς αεροδιαστημικής, άμυνας, ασφάλειας και διαστήματος του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστήριξε ότι η υποχρεωτική απομόνωση στους ταξιδιώτες θα φρενάρει την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, και ότι το μέτρο θα πρέπει να έχει περιορισμένη διάρκεια, δηλαδή να αρθεί αμέσως μόλις οι ενδείξεις το επιτρέψουν, ώστε να επαναληφθούν οι πτήσεις όσο το δυνατό συντομότερα.
Η διευθύντρια της Ένωσης Φορέων Διαχείρισης Αερολιμένων Κάρεν Ντι, καταθέτοντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή για εσωτερικές υποθέσεις, τόνισε ότι θα ήθελε περισσότερες λεπτομέρειες για την «χρησιμότητα» κάποιων εξαιρέσεων στην εφαρμογή της καραντίνας. «Μία αεροπορική εταιρία δεν πρόκειται να πετάξει εάν υπάρχουν μόνο ένας ή δύο άνθρωποι που εξαιρούνται. Ανησυχούμε για τον τρόπο που θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα, γιατί απλά θα οδηγήσει στην παράταση της διακοπής λειτουργίας όλης της αεροπλοΐας» είπε.
Ο επικεφαλής της ταξιδιωτικής εταιρίας Vivid και πρώην διευθυντής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων ABTA Κέιν Πίρι καταδίκασε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ισχύ καραντίνας σε όσους εισέρχονται στη Βρετανία, λέγοντας ότι είναι σαν να «ρίχνεις λάδι στη φωτιά» για τις επιχειρήσεις του κλάδου, τη στιγμή που οι ταξιδιωτικές εταιρίες παλεύουν να φέρουν σε πέρας τις επιστροφές χρημάτων (σε πελάτες των οποίων τα ταξίδια ακυρώθηκαν).
Και εκπρόσωπος της Virgin Atlantic υποστήριξε ότι η υποχρεωτική καραντίνα δεν θα επιτρέψει επανάληψη των υπηρεσιών προς τους επιβάτες πριν τον Αύγουστο, το νωρίτερο, και ζήτησε την εφαρμογή μίας πολυεπίπεδης προσέγγισης μέτρων υγιεινής και ελέγχων της δημόσιας υγείας, που θα επιτρέψουν την επιτυχημένη και ασφαλή επανεκκίνηση των διεθνών αεροπορικών ταξιδιών για επιβάτες και επιχειρήσεις.