Λίγες μόνο ημέρες απομένουν μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου, με το κλίμα στη Φρανκφούρτη να διαμορφώνεται ιδιαίτερα συγκυριακό.
Αυτό που φαίνεται να τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής δεν είναι άλλο από το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και θα «δείξει» tapering, ήτοι περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών τον Αύγουστο, βάζοντας σε δοκιμασία τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Πιο αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% τον Αύγουστο. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τα επιχειρήματα των «γερακιών» που επιθυμούν να μειωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το τέταρτο τρίμηνο.
Τα «γεράκια» και τα «περιστέρια»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω πανδημίας, υποστήριξαν τέσσερις αναλυτές στο CNBC με δεδομένα τα βελτιωμένα οικονομικά της Ένωσης.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σήμα για την έναρξη του tapering πριν από τα τέλη αυτής της χρονιάς «έστειλε» ο Τζερόμ Πάουελ κατά την ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ. Και στη Ζώνη του Ευρώ, μια παρόμοια ανακοίνωση θα μπορούσε να είναι προ των πυλών, υποστηρίζουν οι αναλυτές.
«Υποθέτω ότι πιθανότητα θα ανακοινώσουν tapering τον Δεκέμβριο», ανέφερε στο CNBC ο Ζιλ Μοέ, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στην AXA Investment Managers, στο CNBC.
Εκτός από τις νέες προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκονται «στο τραπέζι», η Κιάρα Ζανγκαρέλι της Nomura, σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα θέλει επίσης να δει τι θα συμβεί με την πανδημία τους επόμενους μήνες.
Αλλά όπως έχουν τα πράγματα, είπε, «θα ήταν δύσκολο ακόμη και για επιφανή στελέχη της ΕΚΤ να αναλάβουν την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης».
Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας για να κατανοήσουν πώς μπορεί να αντιδράσει η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της AXA η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης παίρνει ώθηση από τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Αλλά ακόμα κι αν η πανδημία επρόκειτο να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, είπε ότι «ο πήχης για τη διατήρηση του PEPP όπως είναι σήμερα είναι πολύ υψηλός». Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 70% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.
Στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού, η ΕΚΤ ξεκίνησε ένα ιδιαίτερα ευέλικτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων έκτακτης ανάγκης ενόψει της πανδημίας, το λεγόμενο «Pandemic Emergency Purchase Programme» (PEPP), το οποίο ανέρχεται εν τω μεταξύ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΚΤ, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022.
Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ βοηθούν τόσο τα κράτη όσο και τις επιχειρήσεις, διότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν υψηλά επιτόκια για τους τίτλους τους εάν μια κεντρική τράπεζα εμφανίζεται στην αγορά ως μεγάλος αγοραστής.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε χθες και πάλι υπέρ της διακοπής της πολιτικής του «φθηνού χρήματος».
«Η πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ για τα επόμενα χρόνια ήταν σαφώς χαμηλότερη (2%) της σημερινής (3% τον περασμένο μήνα σύμφωνα με την Eurostat). Ως εκ τούτου, η επεκτατική νομισματική πολιτική εξακολουθεί να είναι η κατάλληλη», είπε ο Βάιντμαν μιλώντας σε συμπόσιο της Bundesbank. «Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο ενός υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού. Eξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας, δεν πρέπει να διατηρήσουμε την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό», τόνισε.
Μιλώντας τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau, είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη όταν κληθεί εκ νέου να αποφασίσει τι θα κάνει με τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε εν μέσω πανδημίας.
Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Bloomberg, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της συνέχισης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την κεντρική Τράπεζα ώστε να στηριχθεί η οικονομία στην μετά την πανδημία εποχή.
Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική όταν θα κληθεί να χαλαρώσει τα μέτρα στήριξης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ
Σε σωστή τροχιά βρίσκεται η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης παρότι η πανδημία και συγκεκριμένα το στέλεχος Δέλτα συνιστά πηγή αβεβαιότητας ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας τον Ιούλιο.
Η ΕΚΤ είχε αποφασίσει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα, έκανε λόγο για αποδεκτή μεταβατική περίοδο με πληθωρισμό άνω του στόχου και τόνισε ότι οι αγορές των ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία (PEPP) αναμένεται να συνεχιστούν με ρυθμό «σημαντικό υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους».
Kανείς δεν θέλει πρόωρη σύσφιξη, είχε σημειώσει η κα Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι δεν συζητήθηκε το μέλλον του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) ούτε και το TLTRO, ενώ υπήρξαν λίγες διαφωνίες όσον αφορά το νέο guidance.
Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες στην ΕΚΤ κατά την τελευταία της συνεδρίαση είχαν ως βάση την αύξηση των τιμών κατά 2,2% που είχε ανακοινωθεί για τον Ιούλιο.
Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν μάλιστα ότι ορισμένα μέλη της θεωρούν ότι η ΕΚΤ υποτιμά τον κίνδυνο του υψηλότερου πληθωρισμού.
Διαβάστε ακόμα:
Το «κόλπο» με τα ομόλογα: «Κούρεμα χρέους» με μηδενικά επιτόκια
Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει μια δύναμη ταχείας αντίδρασης
Motor Oil – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ξεκινά η κατασκευή του σταθμού φυσικού αερίου στην Κομοτηνή