Πριν καλά-καλά η Ε.Ε. ολοκληρώσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης με τα 750 δισ. ευρώ, οι χρηματοδοτήσεις του τελευταίου δημιουργούν ήδη πολιτικές παρενέργειες σε ορισμένα κράτη μέλη.
Τα εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα που προβλέπονται στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από τον ESM πρέπει να υιοθετηθούν μέχρι τον Απρίλιο σύμφωνα με τον προγραμματισμό, προκειμένου τα κονδύλια να διοχετευθούν μέσα στη χρονιά, αλλά η Κομισιόν σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά τώρα διευκρινίσεις και πιο συγκεκριμένες προτάσεις από αρκετά κράτη μέλη.
Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα δευτερογενή νομικά κείμενα που είναι απαραίτητα για να μπορέσει η Κομισιόν να δανειστεί τα 750 δισ. ευρώ με έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά, όπως προβλέπει το σχέδιο χρηματοδότησης.
Στην Ισπανία, η οποία αναμένει 140 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι Podemos που στηρίζουν την κυβέρνηση μαζί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρνούνται να δεχθούν αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που προωθείται σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Η κυβέρνηση προτείνει να μεγαλώσει το χρόνο υπολογισμού των μέσων αποδοχών που λαμβάνονται υπ΄ όψιν για τον καθορισμό της σύνταξης σε 35 χρόνια από 25 που είναι σήμερα. Κάτι τέτοιο κατά τεκμήριο θα μειώσει τις συντάξεις, αφού θα συνυπολογίζονται και τα πρώτα χρόνια εργασίας, όταν οι αμοιβές είναι χαμηλότερες.
Οι Podemos αρνούνται τη σχετική ρύθμιση, ενώ ο Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πλάνο που προωθείται για έγκριση από την Κομισιόν θα έπρεπε να γίνουν ακόμα και χωρίς Ταμείο Ανάκαμψης.
Στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ισπανία στο σχέδιο που υπέβαλε, περιλαμβάνονται αλλαγές στη φορολογία, τις κρατικές δαπάνες, στη γραφειοκρατία προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα κ. ά. αλλά το πιο ευαίσθητο θέμα είναι εκείνο των συντάξεων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και στην Ιταλία, η οποία δικαιούται 209 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και δάνεια.
O πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε αναγκάστηκε να διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία κέρδισε οριακά, ύστερα από την κίνηση του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος απέσυρε τους υπουργούς του μικρού κόμματός του VIVA, με μια από τις βασικές διαφωνίες του να εστιάζεται στη χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το σχέδιο χρηματοδότησης που υπέβαλε η χώρα στην Κομισιόν.
Ο μεν Ρέντσι υποστήριξε ότι η χώρα θα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση με δάνεια από τον ΕSM για να ενισχύσει τις υποδομές υγείας της χώρας, αλλά κάτι τέτοιο είναι κόκκινο πανί για το Κίνημα των 5 Αστέρων που επίσης στηρίζει την κυβέρνηση, μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων, είναι κάθετα αντίθετο με τον δανεισμό από τον ESM. Ο τελευταίος είναι πολιτικά τοξικός στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες, λόγω των σκληρών μνημονίων με τα οποία συνοδεύει τον δανεισμό, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας.
Διαβάστε ακόμη:
Αποζημιώσεις ενοικίων: Οι λάθος καταχωρίσεις στο TAXISNET που εμποδίζoυν τις πληρωμές
Στο τραπέζι των Ευρωπαίων το πιστοποιητικό εμβολιασμoύ που πρότεινε ο Μητσοτάκης