search icon

Ευρώπη

Τα σύννεφα «πυκνώνουν» στην Ευρωζώνη – Τα υψηλά επιτόκια αναζωπυρώνουν τους φόβους για ύφεση

«Καμπανάκια» από τα κεντρικούς τραπεζίτες - Ο πληθωρισμός παραμένει πολλαπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 - Ανησυχίες για επερχόμενη... ύφεση

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των υψηλών επιτοκίων και του επίμονου πληθωρισμού θα συνεχίσει να βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, κάτι το οποίο «φουντώνει» τα σενάρια περί επικείμενης ύφεσης στη Γηραιά Ήπειρο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις χώρες – μέλη.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη, έδρα της ΕΚΤ, στέλνουν διαδοχικά μηνύματα για την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναχαίτιση των υψηλών τιμών.

Και, όπως είναι ευρέως γνωστό, όσο πιο «ανεβασμένα» είναι τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες επιβράδυνσης της οικονομίας ή και συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ως απόρροια του ακριβού κόστους χρήματος

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρωζώνη έχει ήδη αρχίσει να βιώνει τις πρώτες επιπτώσεις της σφιχτής νομισματικής πολιτικής, με το ΑΕΠ να καταγράφει αρνητική τριμηνιαία μεταβολή (κατά 0,1%) σε δύο διαδοχικά τρίμηνα (δ’ τρίμηνο του 2022, α’ τρίμηνο του 2023).

Δεδομένη η αύξηση τον Ιούλιο

Τις προθέσεις της ΕΚΤ για το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων περιέγραψε η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον η κεντρική τράπεζα να είναι σε θέση να δηλώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση των επιτοκίων» δήλωσε η Γαλλίδα οικονομολόγος, η οποία συμμετείχε στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ, στην Πορτογαλία.

«Εφόσον δεν υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα αυξήσουμε τα επιτόκια και τον Ιούλιο» επεσήμανε, παράλληλα.

Υπογράμμισε, δε, ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να επικοινωνήσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν προσδοκίες για μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4%, ενώ το επιτόκιο καταθέσεων ακολουθεί στο 3,5%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, στη συνεδρίαση του Ιουλίου θα υπάρξει και νέα αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν παρεμβάσεις και τον Σεπτέμβριο.

Από την έναρξη του κύκλου σύσφιγξης, η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε σωρευτική άνοδο των επιτοκίων της τάξης των 400 μονάδων βάσης. Πλέον, είναι πολύ πιθανό αυτό το μέγεθος να φθάσει τις 425 ή και τις 450 μονάδες βάσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι δήλωσαν ότι έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους για τη συγκράτηση του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού.

Από το 2024 οι πρώτες μειώσεις

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε σε ό,τι αφορά τις επιπλοκές του πληθωρισμού» ανέφερε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν τα υψηλά επιτόκια για μια «παρατεταμένη περίοδο», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο της ΕΚΤ (2%). Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων αναμένονται για το 2024 και όχι για το 2023, όπως θεωρούσαν μέχρι πρότινος οι αναλυτές.

«Βρισκόμαστε αρκετά κοντά στη συνεδρίαση του Ιουλίου, ώστε να πούμε ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, μια ακόμη αύξηση φαίνεται λογική για τον Ιούλιο», δήλωσε στο περιθώριο της τραπεζικής συνάντησης στην Πορτογαλία. «Δεν σκέφτομαι καν για τον Σεπτέμβριο. Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που θα μας έρθουν από τώρα μέχρι τότε».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, υποστήριξε την Τετάρτη ότι η αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου είναι σχεδόν δεδομένη, ενώ δεν απέκλεισε και νέα παρέμβαση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. «Νομίζω ότι τον Ιούλιο είναι τετελεσμένο γεγονός. Για τον Σεπτέμβριο τα πράγματα είναι “ανοιχτά”» ξεκαθάρισε, μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Προβληματίζει ο δομικός πληθωρισμός

Αυτήν την στιγμή, ο στόχος της σφιχτής νομισματικής πολιτικής αφορά κυρίως τον δομικό πληθωρισμό. Πρόκειται για τον δείκτη, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, και ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Τον Ιούνιο ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε κοντά στο ιστορικό υψηλό (5,4% έναντι 5,7%).

Κάπως καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα επιβραδύνθηκε στο 5,5% έναντι 6,1% τον Μάιο. Όμως, και πάλι, παραμένει σε υπερ-διπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον μεσοπρόθεσμο στόχο (2%).

Έρχεται η ύφεση ( ; )

Η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών και το ακριβότερο κόστος χρήματος αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Έναν κίνδυνο, τον οποίο διατρέχουν και οι ΗΠΑ, όπου τα επιτόκια βρίσκονται στο εύρος 5% – 5,25%.

Ενδεικτική του κλίματος είναι η νέα έκθεση της HSBC, η οποία προειδοποιεί ότι «οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το δ΄ τρίμηνο του 2023, ενώ θα ακολουθήσει “έτος συρρίκνωσης και ύφεση στην Ευρώπη το 2024”».

Στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της, η βρετανική τράπεζες υποστηρίζει ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν κόκκινα λαμπάκια» για πολλές οικονομίες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές και τα ομόλογα δεν φαίνεται να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο δυσμενές ενδεχόμενο.

Διαβάστε ακόμη

Έρχονται νέες ρυθμίσεις για τα ακίνητα – Ποια μέτρα εξετάζονται

Οι μετοχές… χρυσωρυχείο για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ποιες πέτυχαν κέρδη άνω του 100% στο εξάμηνο

Αδέλφια Αντετοκούνμπο: Πόσα εκατομμύρια δολάρια βγάζουν τον χρόνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version