search icon

Ευρώπη

Τα second hand ρούχα «εισβάλλουν» στα πολυκαταστήματα

Την περίοδο της πανδημίας ακόμα και μεγάλες αλυσίδες όπως τα H&Μ ή το Ζalando άρχισαν να πωλούν second hand - Τι δείχνουν οι έρευνες για το μερίδιο αγοράς που μπορούν να αποσπάσουν

Η τάση των μεταχειρισμένων ρούχων ήρθε για να μείνει. Την περίοδο της πανδημίας μάλιστα και μεγάλες αλυσίδες όπως τα H&Μ ή το Ζalando άρχισαν να πωλούν second hand.

Όποιος έτυχε να περάσει αυτές τις μέρες από το κατάστημα C&A στο Αμβούργο/Αλτόνα ή από το πολυκατάστημα Karstadt της Χέρμανπλατς του Βερολίνου ή από το Breuninger της Καρλσρούης, είδε κάτι που δεν συνηθίζεται, τουλάχιστον στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα ένδυσης. Δίπλα στα ράφια με τις ολοκαίνουργιες συλλογές υπήρχαν και ράφια με μεταχειρισμένα ρούχα. Η τάση των second hand έχει φτάσει πλέον και στις μεγάλες αλυσίδες.

Στο C&Α του Αμβούργου συγκεκριμένα εξέπληξε πολλούς η συνεργασία με το pop-up κατάστημα μεταχειρισμένων Carou. Η συνεργασία είναι μέρος της προσπάθειας της αλυσίδας C&Α για περισσότερη βιωσιμότητα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ομίλου. Μέχρι στιγμής οι πελάτες έχουν υποδεχθεί το νέο εγχείρημα θετικά. Ο ίδιος όμιλος στη Γαλλία προσφέρει επίσης διαδικτυακά τη δυνατότητα αγοράς μεταχειρισμένων ρούχων C&Α. Από την πλευρά του το γερμανικό κατάστημα Breuninger έχει ξεκινήσει επίσης συνεργασία με το Vite EnVogue, που εξειδικεύεται στη μεταπώληση μεταχειρισμένων επώνυμων ρούχων και αξεσουάρ από μεγάλους οίκους, όπως Chanel, Ρrada ή Gucci. Το Karstadt στο Βερολίνο έχει φτιάξει ειδικό χώρο στον τρίτο του όροφο με μεταχειρισμένα είδη.

Νέα άνθηση την περίοδο της πανδημίας

Η έκρηξη στον τομέα της second hand ένδυσης και υπόδυσης δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο η πανδημία έφερε ακόμη πιο έντονα στο δημόσιο διάλογο θέματα όπως η βιωσιμότητα και η προστασία του περιβάλλοντος. «Η μόδα των second hand γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και έχει τη δυνατότητα στα επόμενα δέκα χρόνια να διεκδικήσει το 20% της αγοράς». Αυτό αναφέρει η μελέτη με τίτλο «Μόδα 2030» που εκπόνησε η συμβουλευτική εταιρεία KPMG μαζί με το Ινστιτούτο Εμπορικών Ερευνών ΕΗΙ με έδρα την Κολωνία.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 34% των καταναλωτών στη Γερμανία αγοράζει μεταχειρισμένα ρούχα, ενώ το 28% βλέπει την ιδέα θετικά. Προς το παρόν η αγορά second hand είναι ανεπτυγμένη κυρίως στο διαδίκτυο. Το ηλεκτρονικό κατάστημα μεταχειρισμένων ρούχων Μomox, σύμφωνα με δικά του στοιχεία, κατέγραψε πέρυσι αύξηση του τζίρου κατά 46%, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Τextile Industry τα φυσικά καταστήματα με βίντατζ ρούχα αναμένουν αύξηση του τζίρου έως και κατά 80%.

Διαβάστε τη συνέχεια στη Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα: 

Λιμάνι Πειραιά: Το νέο κυβερνητικό πλάνο για τις επενδύσεις και την COSCO

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στον “Greek Freak”

Νέο Eξοικονομώ κατ’ Οίκον: Πότε έρχεται – Οι αλλαγές στα κριτήρια – Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Exit mobile version