Μεσημέρι Τετάρτης, στην περιοχή του Péage du Boulou, ο αυτοκινητόδρομος Α9 που συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία θυμίζει πολεμικό σκηνικό: οδοφράγματα, φωτιές και κατεστραμμένα προϊόντα.

Ήταν το αποτέλεσμα της κινητοποίησης εκατοντάδων Γάλλων οινοπαραγωγών, που διαμαρτύρονταν για τις εισαγωγές φθηνού ισπανικού κρασιού. Όπως κατήγγειλλαν, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ προτιμούν το ισπανικό κρασί από το γαλλικό, ενώ πολλά μικρά καταστήματα νοθεύουν τα προϊόντα τους, πουλώντας ισπανικό κρασί ως «γαλλικό».

Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο να αδειάσουν στο δρόμο μία δεξαμενή φορτηγού γεμάτη με ισπανικό κρασί, ενώ έσπασαν χιλιάδες μπουκάλια που προορίζονταν για γαλλική αλυσίδα λιανικής.

 

 

Οι Γάλλοι αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί ζητούν περισσότερη κρατική βοήθεια. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι έχουν λάβει ήδη αρκετή.

Τον Αύγουστο, η γαλλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε οικονομική στήριξη ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τους Γάλλους παραγωγούς.

Τα χρήματα θα διατεθούν για να καλύψουν το εισόδημα που θα χάσουν όταν αποστάξουν το αλκοόλ από τα πλεονάζοντα κρασιά τους για να βγάλουν καθαρό οινόπνευμα, το οποίο στη συνέχεια θα πουλήσουν (σε πολύ χαμηλότερες τιμές) σε βιομηχανίες απολυμαντικών, ειδών περιποίησης και ομορφιάς και αρωμάτων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 7% της περσινής παραγωγής υψηλής ποιότητας γαλλικού κρασιού από περιοχές όπως το Μπορντό και το Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν θα καταλήξει σε απολυμαντικά και σαπούνια.

 

 

Φέτος η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη, καθώς «η γαλλική παραγωγή κρασιού αναμένεται να ανέλθει σε 46 εκατομμύρια εκατόλιτρα, επίπεδο συγκρίσιμο με εκείνο του 2022 και 3% υψηλότερο από το μέσο όρο 2018-2022» όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας.

Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η παραγωγή κρασιού στη Γαλλία δεν επλήγη από την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η ζήτηση δεν είναι πια η ίδια. Ένα «κοκτέιλ» παραγόντων έχουν οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων.

Καταρχάς, η κρίση του κόστους διαβίωσης έχει αναγκάσει εκατομμύρια καταναλωτές να περιορίσουν τις αγορές μη απαραίτητων προϊόντων.

«Η κατανάλωση μειώθηκε περίπου κατά 7% στην Ιταλία, 10% στην Ισπανία, 15% στη Γαλλία, 22% στη Γερμανία και 34% στην Πορτογαλία. Οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους είναι επίσης 8,5% χαμηλότερες από πέρυσι» ανέφερε σχετική ανακοίνωση της Ε. Επιτροπής, τον Ιούνιο του 2023.

Η μείωση των πωλήσεων επηρεάζει περισσότερο τα πιο ακριβά κρασιά της αγοράς.

Την ώρα που οι Ισπανοί παραγωγοί πουλάνε στη χονδρική το κρασί τους για 30-40 ευρώ το εκατόλιτρο, η μέση τιμή του γαλλικού κρασιού είναι στα 80 ευρώ το εκατόλιτρο.

Οι Γάλλοι αμπελουργοί υποστηρίζουν ότι είναι αναγκασμένοι να έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου που καλύπτει τη γαλλική βιομηχανία κρασιού και περιορίζει τις δυνατότητές τους να είναι ανταγωνιστικοί και να ρίξουν τις τιμές τους.

Η γαλλική κυβέρνηση, από την πλευρά της, συνιστά στους παραγωγούς «να λάβουν υπόψη τις ανάγκες των καταναλωτών και να προσαρμοστούν αναλόγως».

Τα κρασιά που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της ζήτησης είναι τα κόκκινα και τα ροζέ που παράγονται σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Η πτώση των πωλήσεων κόκκινου και ροζέ κρασιού οφείλεται -εν μέρει- και στη στροφή των νέων σε άλλα αλκοολούχα και ενεργειακά ποτά.

Διαβάστε ακόμη

Mαρκ Κούμπαν: Αυτό είναι το «κλειδί» για μια επιτυχημένη πώληση

Αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι διαχειριστές hedge fund στον κόσμο

The Body Shop: Συζητήσεις με την Aurelius Group για την εξαγορά του

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ