Το πείραμα της Ισλανδίας με την καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας χωρίς αντίστοιχη μείωση μισθού φαίνεται πως απέδωσε καρπούς και η οικονομία της ξεπερνά σε επιδόσεις τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που επικαλείται το CNN.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η έρευνα δύο Ινστιτούτων το διάστημα από το 2020 έως και το 2022, το 51% των εργαζομένων στη χώρα αποδέχθηκε την προσφορά για λιγότερες ώρες εργασίας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και το μοντέλο της τετραήμερης εργασιακής εβδομάδας. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί έκτοτε.
Όπως σημειώνουν το Autonomy Institute στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισλανδική Ένωση για την Αειφορία και τη Δημοκρατία (Alda), η Ισλανδία πέρυσι κατέγραψε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα είχε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ήπειρο.
Με αυτά τα δεδομένα ο ερευνητής στην Alda, Gudmundur D. Haraldsson, χαρακτηρίζει το πείραμα της χώρας ως «ένα πραγματικό success story: οι λιγότερες ώρες εργασίας έχουν διαδοθεί ευρέως στην Ισλανδία… και η οικονομία είναι ισχυρή όπως υποδηλώνουν μια σειρά από δείκτες».
Όπως έδειξαν δύο μεγάλες έρευνες μεταξύ του 2015 και 2019, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ισλανδία εργάζονταν 35-36 ώρες την εβδομάδα, χωρίς μείωση των αποδοχών, ενώ σπριν την εφαρμογή των μέτρων εργάζονταν 40 ώρες την εβδομάδα.
Στο πείραμα των λιγότερων ωρών εργασίας είχαν συμμετάσχει 2.500 άτομα – περισσότερο από το 1% του ενεργού πληθυσμού της Ισλανδίας εκείνη την εποχή – και ο στόχος ήταν να διερευνηθεί το κατά πόσο επηρεάζεται η παραγωγικότητα και εάν βελτιώνεται η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραγωγικότητα στους περισσότερους χώρους εργασίας βελτιώθηκε και στους υπόλοιπους διατηρήθηκε αμετάβλητη, ενώ όσον αφορά την ευημερία των εργαζομένων η βελτίωση υπήρξε «δραματική» σε μια σειρά δεικτών, από το εμφανές άγχος και τα σημάδια εξουθένωσης (burn out) έως τη συνολική εξισορρόπηση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Ως αποτέλεσμα αυτών των ερευνών, τα ισλανδικά συνδικάτα διαπραγματεύτηκαν μειώσεις των ωρών εργασίας για δεκάδες χιλιάδες μέλη τους σε όλη τη χώρα.
Οικονομική ζωτικότητα
Το 2023, η οικονομία της Ισλανδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5%, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τη Μάλτα σύμφωνα με το τελευταίο World Economic Outlook του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τον ευρωπαϊκό χώρο, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η επίδοση του 5% ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης που είχε η χώρα τη δεκαετία μεταξύ 2006 και 2015 και ήταν σχεδόν 2%.
Ωστόσο, το ΔΝΤ σε αξίολόγησή του τον Ιούλιο προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ισλανδία φέτος και το επόμενο έτος, επικαλούμενο την περαιτέρω άμβλυνσης της εγχώριας ζήτησης και τις μειούμενες τουριστικές εισροές.
Από την άλλη πλευρά το Autonomy Institute και η Alda υποστηρίζουν ότι το χαμηλό ποσοστό ανεργίας της Ισλανδίας είναι «ισχυρός δείκτης για τη ζωτικότητα της οικονομίας».
Σύμφωνα με το Outlook του ΔΝΤ, το ποσοστό ανεργίας στην Ισλανδία ήταν 3,4% πέρυσι, λίγο πάνω από το μισό του μέσου όρου για τις προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες και εκτιμά ότι θα σημειώσει μικρή άνοδο στο 3,8% φέτος και το επόμενο έτος.
Διαβάστε ακόμη
Ελληνικό «Iron Dome» με σφραγίδα Ισραήλ – Με ποιους συζητά η Αθήνα, τι διαπραγματεύεται (pics + vid)
Έρχεται στη Βουλή το μίνι φορολογικό: Τι αλλάζει στις δηλώσεις εισοδήματος
Παγώνουν για τρεις μήνες οικοδομή και αγορά ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα