Για Χριστούγεννα με συνδαιτημόνα την παραλλαγή «Όμικρον» ετοιμάζονται οι περισσότερες, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς το ντόμινο αναβάθμισης των περιοριστικών μέτρων ακουμπά την μία μετά την άλλη τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.
Ο εορταστικός…συναγερμός ήχησε για άλλη μια φορά χθες, όταν το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όλες τις χώρες της ηπείρου, μετρώντας ήδη τα ίχνη της νέας παραλλαγής σε 38 από τα 53 συνολικά μέλη του. Η κατάσταση επί ευρωπαϊκού εδάφους προβλέπεται ακόμη πιο σύνθετη, καθώς η παραλλαγή «Omicron» έχει ήδη επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Πορτογαλία, με τις εθνικές κυβερνήσεις τους να προχωρούν στη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας.
Αρχής γενομένης από τη Γερμανία, η οποία δοκιμάστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο νέος Καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα (συμπεριλαμβάνοντας και τους πλήρως εμβολιασμένους), τα οποία τίθενται σε ισχύ από τις 28 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, επιβάλλονται περιορισμοί στις συναθροίσεις, ενώ εκδηλώσεις και ποδοσφαιρικοί αγώνες θα πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.
Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της παραλλαγής «Όμικρον», ρολά κατέβασαν χθες στην Πορτογαλία νυχτερινά κέντρα και μπαρ, ενώ προτροπή για εργασία από το σπίτι συνέστησαν οι Αρχές για το διάστημα από τις 26 Δεκεμβρίου μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, ώστε να αποφευχθούν νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Στις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, Αντόνιο Κόστα περιλαμβάνεται ακόμη η επίδειξη αρνητικού τεστ για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ οι υπαίθριες συγκεντρώσεις θα επιτρέπονται μόνο ανά 10 άτομα κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Στη Δανία, «μαύρη μέρα» υπήρξε η χθεσινή ως προς τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την νέα παραλλαγή, με την κυβέρνηση της χώρας να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού παράλληλα με την εισαγωγή νέων περιορισμών, όπως η αναστολή λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, καθώς μία στις τρείς μολύνσεις στο Παρίσι οφείλεται πλέον στην νέα μετάλλαξη, ενώ την οδό των νέων υγειονομικών μέτρων φαίνεται πως θα ακολουθήσει και το Βέλγιο, καθώς συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών, προτείνοντας παύση λειτουργίας της εστίασης στις 20.00 αντί στις 23.00, επιστροφή στον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό, τηλεργασία στο 100%, ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων, κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό και αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα.
«Στο κόκκινο» αναφορικά με τα επίπεδα εντοπισμού της νέας παραλλαγής βρίσκεται και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, ωστόσο, να μεταθέτει τα όποια νέα μέτρα προστασίας μετά τα Χριστούγεννα, συστήνοντας στους πολίτες να είναι απλά προσεκτικοί.
Στην τροχιά της «Όμικρον» κινείται και η Σουηδία, καθώς οι Αρχές της χώρας ζήτησαν την χρήση της τηλεργασίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ επίκεινται και μέτρα για τους μαζικούς χώρους.
Κυρίαρχη και στις ΗΠΑ
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» είναι κιόλας κυρίαρχη, με τον Πρόεδρο της χώρας, Τζο Μπάιντεν να δηλώνει ετοιμότητα για την αντιμετώπισή της. «Δεν βρισκόμαστε πια στον Μάρτιο του 2020. Είμαστε έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διάθεση 500 εκατομμυρίων self test για την ανίχνευση του ιού, προκειμένου να διατεθούν ανά νοικοκυριό τον Ιανουάριο. «Δεν υπάρχει ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία μας ή η οικονομία μας» τόνισε ακόμη ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μπροστά στην παναμερικανική ανησυχία για την νέα μετάλλαξη, ενώ το τρίπτυχο της αμερικανικής διοίκησης για την αντιμετώπισή της «Oμικρον» συνοψίζεται σε: περισσότερα τεστ, περισσότερα εμβόλια και ενίσχυση των νοσοκομείων.
Δύο φάσεις για την Αθήνα
Τόσο ο ευρωπαϊκός συναγερμός, όσο και ο «παγκόσμιος υγειονομικός κίνδυνος» έχουν κινητοποιήσει και το Μέγαρο Μαξίμου, μολονότι τα κρούσματα της νέας παραλλαγής επί ελληνικού εδάφους παραμένουν ακόμη διψήφια. Στις βεβαιότητες, ωστόσο, της νέας εκδοχής του κορωνοϊού περιλαμβάνεται η ταχεία μετάδοσή της, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει χθες, κατά την εισαγωγική παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της κυβέρνησης σε δύο φάσεις και με διπλό στόχο.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, είναι αφενός «να καθυστερήσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει» και αφετέρου «να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο». Για το σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες τη διάθεση δωρεάν δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε κάθε πολίτη (εμβολιασμένο και μη), προκειμένου να αποτυπωθεί ευκρινώς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης στη χώρα.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr