Με το ζήτημα του πληθωρισμού και τις αυξήσεις στις τιμές τις ενέργειας, που κατέγραψε το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό (17,4% τον Σεπτέμβριο έναντι 15,4%τον Αύγουστο), και προκαλεί έκδηλη ανησυχία σε αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης ολοκληρώθηκε το Eurogroup στις Βρυξέλλες καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ των κρατών – μελών που θεωρούν το φαινόμενο παροδικό και αυτών που υποστηρίζουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να κρατήσουν περισσότερο από όσο αναμενόταν.
Το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ασχολήθηκε με μια σειρά από εξαιρετικά κρίσιμων ζητημάτων που αφορούσαν από τις χρήσεις και τη λειτουργία του ψηφιακού ευρώ και την τραπεζική ένωση, αλλά σε κάθε περίπτωση το ζήτημα του πληθωρισμού, της αύξησης των τιμών της ενέργειας καθώς και τις πιθανές εξελίξεις αναφορικά με την οικονομική διακυβέρνηση (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) να βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας.
Η Γαλλία έχει θέσει το ζήτημα τους αυξανόμενου κόστους ζωής και της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ιδίως στο πλαίσιο που προβλέπεται όριο 60% στο δημόσιο χρέος και 3% στο έλλειμμα, στην κορυφή της ατζέντας της, καθώς σε μερικούς μήνες θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στη χώρα και σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις περισσότεροι από 9 στους 10 Γάλλους ανησυχούν για την αύξηση των τιμών. Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση στη χώρα, προτείνουν έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά και την ενέργεια.
Οι θέσεις της Γαλλίας – Στο πλευρό της η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τσεχία
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρυνό Λε Μερ, προσερχόμενος στο Eurogroup, χαρακτήρισε ως «παρωχημένους» τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια «επικαιροποίηση» ώστε τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν την νέα, μετά – πανδημική, πραγματικότητα. Η Γαλλία παρουσίασε μάλιστα τις θέσεις της , οι οποίες στηρίζονται από την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ισπανία
Η Γαλλία προτείνει τρία συγκεκριμένα μέτρα, όπως έναν μηχανισμό «αυτόματης σταθεροποίησης» για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα «καθιστά δυνατή τη μεταφορά των κερδών» που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας παραγωγός όταν η τιμή της ενέργειας είναι υψηλή στην αγορά και στη συνέχεια να μεταβιβάζονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ο κ. Λε Μερ ζητεί επίσης τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις εταιρείες και την υποχρέωση να προσφέρουν στους καταναλωτές σταθερές τιμές.
Ωστόσο, η πλειονότητα των κρατών – μελών της ΕΕ παραμένει απρόθυμη προς το παρόν να ακολουθήσει το Παρίσι και η γαλλική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στο αυριανό Ecofin, όπου θα συμμετάσχουν και οι 27 υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των 19 υπουργών Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόναχιου υπογράμμισε ότι η η Ευρωζώνη είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις και τόνισε ότι η ανάπτυξη φθάνει ήδη τα προπανδημικά επίπεδα.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στις διαφορετικές προσεγγίσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρχαν πολλές διαφορετικές φωνές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόσο αναφορικά με το ζήτημα του πληθωρισμού όσο και με αυτό της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει των οποίων οι επενδύσεις που απαιτούνται ετησίως για την επίτευξη των κλιματικών στόχων του 2030 θα ανέλθουν τελικά στα στα 470 δισ. ευρώ, έναντι των 360 δισ. που είχαν ανακοινωθεί.
Διαβάστε περισσότερα
Nordea Bank: Η Fed δεν έχει ιδέα τι θα κάνει το 2022 – Τι θα γίνει με τα επιτόκια
Οικογένεια Γιατράκου: Από τα «ναυάγια» του Πάτροκλου στο σφυρί για το σπίτι της Κηφισιάς
Άκυρη η αγορά «κόκκινων» δανείων από τράπεζα – Τι αποφάσισαν τα δικαστήρια