Αναρωτηθήκατε ποτέ ποιες χώρες πληρώνουν καλύτερα στην Ευρώπη; Ή πώς ο μισθός σας συγκρίνεται με άλλους μισθούς σε ολόκληρη την ΕΕ; Με το κόστος διαβίωσης να διαφέρει σημαντικά, πώς συγκρίνεται ο μισθός σας όταν προσαρμόζεται στα πρότυπα της αγοραστικής δύναμης;
Υπάρχουν διάφοροι δείκτες για τη σύγκριση μισθών και αποδοχών, αλλά ο νέος υπολογισμός της Eurostat, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο, ξεχωρίζει ως ιδιαίτερα χρήσιμος. Υπολογίζεται από τον μέσο ετήσιο ακαθάριστο μισθό για μια θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2023, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο κυμαινόταν από 13.503 ευρώ στη Βουλγαρία έως 81.064 ευρώ στο Λουξεμβούργο, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 37.863 ευρώ.
Εννέα κράτη μέλη ανέφεραν μισθούς άνω του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ 17 χώρες έπεσαν κάτω από αυτόν. H Oλλανδία δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία λόγω διαφορών στη μεθοδολογία.
Εκτός από το Λουξεμβούργο, ο προσαρμοσμένος μέσος μισθός ήταν πάνω από 50.000 ευρώ σε πέντε ακόμη χώρες. Σε αυτές περιλαμβάνονται: Δανία (67.604 ευρώ), Ιρλανδία (58.679 ευρώ), Βέλγιο (57.989 ευρώ), Αυστρία (54.508 ευρώ) και Γερμανία (50.988 ευρώ).
Η Φινλανδία, η Σουηδία και η Γαλλία κατατάσσονται επίσης πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στην τελευταία θέση, η Βουλγαρία ακολουθείται από την Ουγγαρία (16.895 ευρώ), την Ελλάδα (17.013 ευρώ), τη Ρουμανία (17.739 ευρώ), την Πολωνία (18.054 ευρώ) και τη Σλοβακία (19.001 ευρώ), όλες με ετήσιες αποδοχές κάτω από 20.000 ευρώ.
Η Ιταλία και η Ισπανία υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ, με ετήσιους μισθούς περίπου 32.500 ευρώ.
Οι μέσοι μισθοί σε πρότυπο αγοραστικής δύναμης (PPS) παρέχουν μια πιο δίκαιη σύγκριση, καθώς τα έξοδα διαβίωσης, ιδίως τα έξοδα στέγασης, διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP) εξαλείφει την επίδραση των διαφορών στο επίπεδο τιμών μεταξύ των χωρών». Η PPS είναι «μια τεχνητή νομισματική μονάδα», όπου μια μονάδα PPS μπορεί θεωρητικά να αγοράσει την ίδια ποσότητα αγαθών και υπηρεσιών σε κάθε χώρα.
Κατά την εξέταση του μέσου ετήσιου προσαρμοσμένου μισθού πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο σε PPS, τα χάσματα είναι αισθητά στενότερα σε σύγκριση με τα ονομαστικά μεγέθη. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές διαφορές σε ολόκληρη την ΕΕ. Για παράδειγμα, σε ονομαστικούς όρους, ο υψηλότερος μέσος μισθός ήταν εξαπλάσιος από τον χαμηλότερο, ενώ η αναλογία αυτή μειώνεται σε 2,5 φορές όταν προσαρμόζεται με βάση τις PPS.
Όπως αναφέρει το Εuronews, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο, μετρούμενος σε PPS, κυμάνθηκε από 20.525 στην Ελλάδα έως 53.745 στο Λουξεμβούργο. Σε ονομαστικούς αριθμούς, η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη από το τέλος θέση, αλλά είχε τη χειρότερη βαθμολογία όσον αφορά το PPS.
Σε αυτόν τον δείκτη, μόνο επτά χώρες ξεπέρασαν τον μέσο όρο της ΕΕ. Εκτός από το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία και η Αυστρία ανέφεραν PPS άνω των 45.000.
Η Ιρλανδία και η Γαλλία ήταν οι άλλες δύο χώρες που υπερέβαιναν τον μέσο όρο της ΕΕ, με μισθούς PPS 41.581 και 39.110, αντίστοιχα.
Η Ιταλία είχε τον χαμηλότερο μισθό μεταξύ των «τεσσάρων μεγάλων» χωρών της ΕΕ, με 33.723 PPS, ενώ η Ισπανία κατέγραψε ελαφρώς υψηλότερο αριθμό, 35.774 PPS, παραμένοντας και οι δύο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Αναλύοντας τόσο τους ονομαστικούς μισθούς όσο και τους μισθούς σε PPS, προκύπτουν τα ακόλουθα βασικά ευρήματα:
- Η Βόρεια και η Δυτική Ευρώπη προηγούνται σταθερά στους μέσους μισθούς, αλλά το πλεονέκτημά τους μειώνεται στην κατάταξη με βάση τις PPS.
- Η Ανατολική Ευρώπη βελτιώνεται ελαφρώς σε επίπεδο PPS, αλλά οι μέσοι μισθοί παραμένουν σημαντικά χαμηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ σε αυτές τις χώρες μέλη.
- Η Νότια Ευρώπη δυσκολεύεται και στις δύο μετρήσεις, με χαμηλούς μισθούς και περιορισμένη αγοραστική δύναμη.
Μεταξύ των 26 χωρών της ΕΕ, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο μειώθηκε μόνο στη Σουηδία μεταξύ 2022 και 2023. Στη Σουηδία, ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1.817 ευρώ, αντανακλώντας μείωση κατά 4%. Ωστόσο, η μείωση αυτή οφείλεται στη μετατροπή της σουηδικής κορώνας σε ευρώ. Σε τοπικό νόμισμα, οι μισθοί αυξήθηκαν ελαφρώς.
Σε ονομαστικούς όρους, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ιρλανδία σημείωσαν τις υψηλότερες αυξήσεις, καθεμία από τις οποίες ξεπέρασε τα 4.000 ευρώ, ενώ οι μέσοι μισθοί στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία αυξήθηκαν κατά λιγότερο από 1.000 ευρώ.
Εξετάζοντας τις μεταβολές σε ποσοστά, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Λετονία και η Κροατία κατέγραψαν τις υψηλότερες αυξήσεις, με τους μέσους μισθούς να αυξάνονται κατά περισσότερο από 15%.
Αντίθετα, οι αυξήσεις ήταν κάτω του 5% στη Μάλτα, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Κύπρο.
Η Eurostat άρχισε να υπολογίζει τους «μέσους προσαρμοσμένους μισθούς πλήρους απασχόλησης ανά εργαζόμενο» μετά την έκδοση της οδηγίας για τη μπλε κάρτα το 2021. Αυτή η μέτρηση χρησιμεύει ως κατώτατο όριο για τη χορήγηση αδειών εργασίας σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τα metadata της Eurostat: «Πρακτικά, ο δείκτης αντιπροσωπεύει έναν μισθό επαρκή για αξιοπρεπή διαβίωση σε ένα κράτος μέλος».
Ο μισθός προσαρμόζεται με τη μετατροπή των μισθών μερικής απασχόλησης σε ακαθάριστα ισοδύναμα πλήρους απασχόλησης. Η μερική απασχόληση παραμένει μια σημαντική τάση στην Ευρώπη. Το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, το 17% των εργαζομένων ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕ θα εργάζεται με μερική απασχόληση. Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμη υψηλότερο σε ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία με 29% και η Ολλανδία με 39%.
Διαβάστε ακόμη
Αυτή είναι η πιο μολυσμένη πόλη στον κόσμο
Η Ταϊλανδή πρωθυπουργός με luxury ρολόγια και τσάντες, ακίνητα στο Λονδίνο και περιουσία $400 εκατ.
Metlen: Τρίτη περίοδος εκτοκισμού ομολογιακού δανείου – Στις 10/1 η πληρωμή των οφειλόμενων τόκων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα