«Οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλονία είναι οι “χειρότερες επιθέσεις” από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο», δήλωσε ο αυτονομιστής ηγέτης της περιοχής, Κάρλες Πουτζδεμόν στο χθεσινοβραδινό του διάγγελμα σε συνέχεια της απόφασης του Ισπανού Μαριάνο Ραχόι να κηρύξει παράνομη την αυτονομία της Καταλονίας.
Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζδεμόν. Ο λαός της Καταλονίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλονία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε ο Πουτζδεμόν.
Ζήτησε παράλληλα από το κοινοβούλιο της Καταλονίας να συνεδριάσει για να συζητήσει τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
Το μεσημέρι του Σαββάτου σε διάγγελμά του προς τον ισπανικό λαό, ο Μαριάνο Ραχόι κήρυξε την παύση της καταλανικής κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατό, εντός 6 μηνών, με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 μετά τις ανακοινώσεις του ηγέτη της Καταλονίας περί ανεξαρτησίας της περιφέρειας.
Η πρωτοφανής αυτή απόφαση για την ενεργοποίηση του επίμαχου άρθρου ελήφθη μετά από την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου , στην οποία συζητήθηκαν τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Μαδρίτη κατά της κυβέρνησης του Πουτζδεμόν, μετά τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιφέρειας.
Σύμφωνα με τον Ραχόι, στόχος με την ενεργοποίηση του άρθρου 155 είναι η αποκατάσταση της τάξης, η διασφάλιση της ουδετερότητας των περιφερειακών θεσμών και η εξασφάλιση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε πολιτική θύελλα στην ιβηρική χερσόνησο, με σχεδόν μισό εκατομμύριο διαδηλωτές να ξεχύνονται στους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να διαλύσει το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Καταλονίας και φώναζαν συνθήματα κατά του Ραχόι και της Μαδρίτης, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα.
«Ο Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλονίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», ανέφερε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
«Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλονίας», είπε.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας τόνισε ότι «ο κ. Ραχόι και οι σύμμάχοι του δεν ανέστειλαν το καθεστώς αυτονομία Ανέστειλαν τη δημοκρατία».
Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, τόσο στην Καταλονία, όσο και σε άλλες ισπανικές επαρχίες». Απηύθυνε δε, έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων.
Στο μεταξύ ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος αποδοκίμασε «μια απαράδεκτη προσπάθεια απόσχισης», χαρακτηρίζοντας την Καταλονία «ένα ουσιαστικό τμήμα της Ισπανίας του 21ου αιώνα», ενώ τόνισε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ισπανία αφού κατάφερε να ξεπεράσει «τα λάθη του παρελθόντος», υπονοώντας τη δικτατορία του Φράνκο.
Μαζική έξοδος επιχειρήσεων από την Καταλονία
Σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ισπανίας.
Συγκεκριμένα, το διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.
Η κορύφωση του φαινομένου αυτού καταγράφηκε την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου με 268 μεταφορές, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης περί της πρόθεσής της να αναστείλει εν μέρει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας.
Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, μονάχα 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην Καταλονία. Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ. Μερικές από τις εταρείες που μετέφεραν την έδρα τους εκτός Καταλονίας είναι τρέπεζες όπως, η CaixaBank και η Banco Sabadell, καθώς και ο όμιλος φυσικού αερίου Gas Natural.