search icon

Ευρώπη

Στη Ζώνη Σένγκεν η Βουλγαρία και η Ρουμανία από τον Μάρτιο του 2024

Η Βιέννη που είχε ασκήσει βέτο στην είσοδο των 2 χωρών έναν χρόνο πριν, δήλωσε ότι είναι έτοιμη για τη χαλάρωση των κανόνων, αν οι Βρυξέλλες ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έναντι της μετανάστευσης

Την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν στα θαλάσσια και εναέρια σύνορα σηματοδοτεί η συμφωνία των δύο χωρών με την Αυστρία.

Η συμφωνία θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2024, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ρουμανίας.

 «Έπειτα από 13 χρόνια, η Ρουμανία θα ενταχθεί εν τέλει στο Σένγκεν! Εχουμε πολιτική συμφωνία για το θέμα!», έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσολάκου.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του την επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» ανάμεσα στις τρεις χώρες για την επέκταση της ζώνης «στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα» της Ρουμανίας και την Βουλγαρίας από τον Μάρτιο 2024.

Τα χερσαία σύνορα θα συζητηθούν τον επόμενο χρόνο

Το θέμα του ανοίγματος των χερσαίων συνόρων θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλιών που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο.

 Η Αυστρία, η οποία έθεσε βέτο πριν από έναν χρόνο στην είσοδο των δύο χωρών στην ζώνη Σένγκεν, διατύπωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου την ιδέα που ονόμασε «Air Schengen». Η Βιέννη δήλωσε ότι είναι έτοιμη για την χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την αεροπορική κυκλοφορία για την Βουλγαρία και την Ρουμανία, αν οι Βρυξέλλες ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2007, δεν έγιναν δεκτές στο τέλος του 2022 στην τεράστια αυτή ζώνη εντός της οποίας 400 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Η Αυστρία πρόβαλε το βέτο της στις δύο υποψηφιότητες, καθώς η Βιέννη διαμαρτύρεται εδώ και πολλά χρόνια για μία δυσανάλογη παράνομη μετανάστευση που συνδέεται με τα πλημμελώς προστατευμένα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν.

Η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών δημιουργήθηκε το 1985 και περιλαμβάνει 23 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ελβετία, την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενστάιν.

Διαβάστε ακόμη

Αναστηλωτική ΑΤΕ: Γιατί κινδυνεύει να χάσει μεγάλο επαγγελματικό κτίριο στην πλ. Αττικής (pic)

ΑΑΔΕ: Ο νέος κατάλογος με τους «φορολογικούς παραδείσους»

Η αποφράδα ημέρα, το γεύμα (και το θέμα) Βορίδη-Πατέλη, ο εφοπλιστικός καυγάς, οι μπελάδες του Μίλτου και ο εμφύλιος του Market In 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version