search icon

Ευρώπη

Σρέντερ για πόλεμο στην Ουκρανία: Το Κρεμλίνο θέλει μια λύση με διαπραγματεύσεις

Ο Σρέντερ έχει έχει περιπέσει σε δυσμένεια όχι μόνο για τις σχέσεις με τον Πούτιν, αλλά και διότι κατείχε για χρόνια κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων ακόμη και στο ίδιο του κόμμα λόγω των σχέσεών του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία και η συμφωνία του περασμένου μήνα για τις εξαγωγές σιτηρών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη λύση.

Σε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Stern, ο πρώην καγκελάριος είπε ότι «τα καλά νέα είναι ότι το Κρεμλίνο θέλει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων». Αν και η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της είναι ένα «λάθος», ο πρώην ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ανέφερε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί.

Ο Σρέντερ, ο οποίος κυβέρνησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από το 1998 έως το 2005, έχει έχει περιπέσει σε δυσμένεια όχι μόνο για τις σχέσεις με τον Πούτιν, αλλά και διότι κατείχε για χρόνια κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας.

Στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας SPD, στο οποίο ανήκει και ο σημερινός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, πιέζουν για τη διαγραφή του πρώην καγκελάριου, με τη διαδικασία αναγκαστικής απομάκρυνσής του να συνεχίζεται. Ο Σολτς και άλλα ανώτερα στελέχη του τρικομματικού κυβερνώντος συνασπισμού στο Βερολίνο κρατούν αποστάσεις από τον Σρέντερ.

Η «συνταγή» του 78χρονου Σρέντερ για μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων απηχούσε πολλές από τις απαιτήσεις της Μόσχας στον πόλεμο.

Η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κριμαία -την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014- καθώς και τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε ο Σρέντερ. Η ανατολική περιοχή του Ντονμπάς θα πρέπει να παραμείνει μέρος της Ουκρανίας, αν και στην εκεί ρωσική μειονότητα θα πρέπει να δοθούν ειδικά δικαιώματα, πρόσθεσε.

Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις, είπε ο Σρέντερ, σηματοδοτώντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να παίξει μεσολαβητικό ρόλο.

Η Γερμανία μπορεί να αποφύγει μια ενεργειακή κρίση αυτόν τον χειμώνα, ενεργοποιώντας εκ νέου τον πλέον ανενεργό αγωγό Nord Stream 2, είπε ο Σρέντερ και πρόσθεσε «αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Nord Stream 2, πρέπει να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες».

Η Ρωσία και η Ουκρανία προχώρησαν σε συμφωνία τον περασμένο μήνα για να ξεμπλοκάρουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικό σιτηρό στις παγκόσμιες αγορές μετά την εισβολή της Μόσχας πριν από πέντε μήνες έφτασε ήδη στην Τουρκία.

Διαβάστε ακόμα:

Τράπεζα Πειραιώς: Ιστορική επίδοση στον δείκτη ΝPEs – Μειώθηκε στο 9% το πρώτο εξάμηνο του 2022

Οι κινήσεις του Βασίλη Ψάλτη στη «σκακιέρα» της επόμενης ημέρας για την Alpha Bank

Πελόζι: Θέλουμε η Ταϊβάν να έχει ελευθερία με ασφάλεια – Κυρώσεις στην Ταϊπέι ανακοίνωσε το Πεκίνο (vid)

Exit mobile version