Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε χθες «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ’ αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».
Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.
«Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον.
«Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.
Γιούνκερ: Δεν έχει νόημα να περιμένουμε τον Οκτώβριο για την αποχώρηση των Βρετανών
Υπέρ της άμεσης έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μετατεθεί η έναρξη των συνομιλιών για τον Οκτώβριο, όταν δηλαδή θα παραιτηθεί, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής- ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Οι Βρετανοί αποφάσισαν χθες ότι θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεπώς δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησής τους», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD της Γερμανίας. «Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αμέσως», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. θα επιδιώξει μια «λογική προσέγγιση» στις διαπραγματεύσεις: «Δεν είναι ένα φιλικό διαζύγιο, αλλά ούτως ή άλλως δεν ήταν ακριβώς μια στενή ερωτική σχέση», είπε.
Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι τον θλίβει βαθιά η απόφαση των Βρετανών, αλλά διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα συνεχίζεται. «Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από την Ευρώπη», κατέληξε.
Καλά πληροφορημένες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζουν πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει μόλις η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινοποιήσει με ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση του για έξοδο από την ΕΕ.
Οι μεν Ευρωπαίοι θέλουν να κοινοποιηθεί το συντομότερο δυνατό το Άρθρο 50, έτσι ώστε να μην χαθεί χρόνος και παραταθεί η διαδικασία του διαζυγίου, ενώ η βρετανική πλευρά επιμένει στην κοινοποίησή του μετά την αλλαγή της πρωθυπουργίας τον Οκτώβριο.
Αυτό είναι βασικό διότι το δημοψήφισμα δεν αποτελεί την άμεση έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αλλά ένα δείγμα της προτίμησης των ψηφοφόρων, το οποίο θα δράσει ως καταλύτης για την δράση της πολιτικής ηγεσίας της Μεγάλης Βρετανίας.
Πάντως, αυτό που είναι για την ώρα γνωστό είναι ότι θα υπάρξει μια διπλή διαπραγμάτευση για την έξοδο από την ΕΕ: Μια για τις λεπτομέρειες και τον τρόπο αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και μια παράλληλη διαπραγμάτευση για τις μεταξύ τους εταιρικές σχέσεις την επόμενη ημέρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ στην ανακοίνωσή του, θα παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και ευθύνες που αυτό διαθέτει και όπως τονίζουν Ευρωπαϊκές πηγές, δεν θα έχει το δικαίωμα να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες μέχρι την αποχώρηση του.