Μία είδηση που μας έρχεται από τη Σουηδία έχει δημιουργήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, καθώς περιγράφει μία κατάσταση πολύ περίεργη και με πολλά στοιχεία ενός κατασκοπευτικού θρίλερ.
Συγκεκριμένα, για δεύτερη φορά φέτος, εξαφανίστηκαν από τους δρόμους της χώρας ένας μεγάλος αριθμός από κάμερες που υπάρχουν μέσα στα ραντάρ της Τροχαίας για την καταγραφή παραβάσεων υψηλής ταχύτητας.
Θα επρόκειτο για μία υπόθεση εσωτερικής κατανάλωσης χωρίς κάποιο γενικότερο ενδιαφέρον, αν δεν υπήρχαν Μέσα Ενημέρωσης στην χώρα τα οποία υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτές τις κλοπές βρίσκονται οι Ρώσοι.
Οι κάμερες στην χώρα έχουν εγκατασταθεί από το 2006 και είναι πλέον πολλές στον αριθμό. Κατά καιρούς υπάρχουν οι “φυσιολογικές” φθορές από οδηγούς που αντιδρούσαν στην παρουσία τους.
Όμως οι αρχές της χώρας δεν είχαν δει αυτό που γίνεται τον τελευταίο καιρό, να κλέβουν μόνο τις κάμερες που υπάρχουν μέσα στα κουτιά και όχι τον υπόλοιπο μηχανισμό.
Σύμφωνα με τους New York Times σχεδόν 70 ραντάρ καταστράφηκαν μέσα σε μόλις 8 ημέρες τον Αύγουστο. Και το φαινόμενο επαναλήφθηκε τον Οκτώβριο, με το σύνολο των κατεστραμμένων ραντάρ να φθάνει σχεδόν τα 150.
The disappearance of speed cameras from roads in Sweden is a mystery. Theories abound on why the expensive cameras have become such a target. https://t.co/TNeamx5gYL
— New York Times World (@nytimesworld) October 23, 2022
Πρόκειται πλέον για μια οργανωμένη δολιοφθορά η οποία κοστίζει και ακριβά, καθώς κάθε κάμερα αγγίζει τα 25.000 ευρώ σε αξία.
Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι οι κλέφτες εστιάζουν στην κλοπή της κάμερας και όχι στον υπόλοιπο εξοπλισμό που είναι και αυτός εξίσου ακριβός.
Η επιλογή αυτή έκανε πολλούς μέσα στην χώρα αλλά και στο εξωτερικό να σκεφτούν ότι υπάρχει αγοραστής μόνο για τις κάμερες. Και οι περισσότεροι δείχνουν προς την κατεύθυνση της Ρωσίας ως κύρια αγορά για αυτές τις φωτογραφικές μηχανές.
Όπως λένε αναλυτές στη Σουηδία, κανείς δεν κάνει τέτοιας κλίμακας κλοπές, και μάλιστα σε συγκεκριμένο εξοπλισμό, αν δεν υπάρχει κάποιος εξασφαλισμένος αγοραστής που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ακριβά.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι κάμερες, μία ειδική κατασκευή από την Nikon, χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικό εξοπλισμό όπως drones. Η πλευρά της Ουκρανίας υποστηρίζει ότι έχει βρει αυτοσχέδια drones με τέτοιου είδους κάμερες αλλά και της Canon, τα οποία έχουν κάνει φονικές επιθέσεις-καμικάζι σε ουκρανικούς στόχους.
Οι σουηδικές Αρχές πάντως δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάποια σύνδεση μεταξύ των κλοπών και της Ρωσίας ως χώρα στην οποία φθάνουν οι κάμερες. Το θέμα όμως έχει πάρει διαστάσεις και η συνωμοσιολογία οργιάζει.
Διαβάστε ακόμη:
Καλάθι του νοικοκυριού: Ενεργοποιείται την Τετάρτη 2/11 – Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση
Eurostat: Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στις χώρες της ΕΕ
Cosco: Παρήγγειλε τη ναυπήγηση 12 container vessels έναντι $2,9 δισ. με καύσιμο μεθανόλη