Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για τις 30 Ιουνίου, μετά τη σαρωτική νίκη της παράταξης της Μαρίν Λεπέν.
«Δεν θα μπορέσω, λοιπόν, στο τέλος αυτής της ημέρας να ενεργήσω σαν να μην είχε συμβεί τίποτα Σε αυτήν την κατάσταση προστέθηκε ένας πυρετός που έχει καταλάβει τη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τα Ηλύσια.
«Γι’ αυτό, αφού διενήργησα τις διαβουλεύσεις που προβλέπονται στο άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας δώσω ξανά την επιλογή του κοινοβουλευτικού μας μέλλοντος ψηφίζοντας», πρόσθεσε.
«Θα υπογράψω σε λίγα λεπτά το διάταγμα για τη σύγκληση των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Έκανε λόγο για μια «σοβαρή, βαριά απόφαση, αλλά πρώτα από όλα είναι μια πράξη εμπιστοσύνης», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
Βουλευτικές εκλογές ζητούσε ο Μπαρντελά
Λίγο πριν από τις ανακοινώσεις του προέδρου Μακρόν ο επικεφαλής της ευρωλίστας του Εθνικού Μετώπου Ζορντάν Μπαρντελά ζητούσε ευθέως από τον πρόεδρο να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές.
Δεν είναι τόσο η καθαρή νίκη που δίνουν αυτά στο Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν, με το RN, στην ευρωλίστα του οποίου ηγείται ο Μπαρντελά να προηγείται με 31,5%, ποσοστό παραπλήσιο με εκείνο που έδειχναν όλες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, όσο η συντριβή του κόμματος του προέδρου Εμαναουέλ Μακρόν, που μετά βίας ξεπερνάει το ψυχολογικό όριο του 15,2%.
Ούτε ο προ μηνών ριζικός ανασχηματισμός, ούτε οι υψηλοί σχεδόν «πολεμικοί» τόνοι στο ουκρανικό ούτε η παρέλαση δεκάδων ηγετών από όλο το δυτικό κόσμο την τελευταία προεκλογική εβδομάδα, που δυνητικά θα αναβάθμιζαν το προφίλ του στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν την κατάρρευση του κόμματος του Μακρόν, που πληρώνει την αποτυχία της διαχείρισης του μεταναστευτικού, του ενεργειακού και του κόστους ζωής, αλλά και τη πολύχρονη ρήξη με τα συνδικάτα εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που προώθησε στο ασφαλιστικό – συνταξιοδιοτικό.
Παράλληλα, η Αναγέννηση οριακά προηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος – Place publique, υπό τον Ραφαέλ Γκλινσμάν, που συγκέντρωσε το 14% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ipsos. Ακολουθούν το La France insoumise με 8,7%, ενώ το Les Républicains συγκεντρώνει 7,2%, μπροστά από την Reconquête! με 5,5%, και τους Οικολόγους – Πράσινους με 5,2% των ψήφων.
Έκδηλη η αντίδραση του Μπαρντελά: «Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν απόψε την επιθυμία για αλλαγή, αλλά και μια πορεία για το μέλλον. (…) Σήμερα το βράδυ, ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία και μόλις αρχίζει» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «ένα ξεκάθαρο μήνυμα έχει απευθυνθεί στον Εμανουέλ Μακρόν και στους ευρωπαίους ηγέτες. Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα, με βαρύτητα και με πνεύμα εμποτισμένο με πολύ υψηλή ευθύνη».
Και συνέχισε: «Το άνευ προηγουμένου χάσμα μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια σφοδρή αποδοκιμασία και μια σαφή απόρριψη της πολιτικής που ηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κωφός στο μήνυμα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζητεί επίσημα από τον αρχηγό του κράτους, για τον οποίο θεωρεί ότι “αποδυναμώνεται» από αυτό το αποτέλεσμα, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και έτσι να οργανωθούν νέες βουλευτικές εκλογές».
Διαβάστε ακόμη
Times: Η Shein ίσως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον FTSE 100
Ευρωεκλογές: Η αποχή τα στοιχήματα των κομμάτων και η επόμενη ημέρα
Πώς οι καρχαρίες προσαρμόστηκαν στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ